Minimumloon per 1 juli 2024 nog hoger, bedrijven wijken uit naar zzp’ers

Het is een wens die breed leeft in bij het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer, van links tot rechts: het wettelijk minimumloon moet omhoog. Want werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen nu vaak niet normaal leven van hun salaris. Om die extra verhoging van 1,2 procent per 1 juli 2024 mogelijk te maken, stuurt het demissionaire kabinet nu een spoedwet naar het parlement. Vanaf 1 juli 2024 moet de werkgever minimaal 13,43 euro per uur gaan betalen. Werknemers worden dus nog duurder en bedrijven wijken daarom uit naar zzp’ers om flexibel werk te doen.

De extra verhoging van het minimumloon komt voort uit een discussie met de Tweede Kamer over de begroting op de afgelopen Prinsjesdag. Dat was twee maanden voor de parlementsverkiezingen, een tijd waarin politieke partijen graag beloftes doen. De meeste politieke partijen wilden dat het minimumloon omhoog zou gaan en dienden een amendement in op de begroting, zodat de verhoging daadwerkelijk in 2024 wordt ingevoerd.

Minimaal 13,43 euro per uur vanaf juli 2024
Het minimumuurloon wordt ieder half jaar bijgesteld aan de hand van de inflatie en cao-loonontwikkeling. Die bijstelling werkt dan ook door in verschillende uitkeringen en in de AOW. Daarom zal het minimumuurloon vanaf juli 2024 stijgen van € 13,27 per uur nu, naar minimaal € 13,43 per uur vanaf 1 juli 2024.

Wat de verhoging van 1,2 procent per 1 juli precies in de portemonnee betekent, is nog niet bekend. Dat hangt af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon en kan dus nog hoger uitvallen. In het voorjaar van 2024 worden de definitieve bedragen bekend gemaakt.

Liever zzp’er dan uitzendkracht
Nu reguliere werknemers steeds duurder dreigen te worden, zoeken werkgevers het vaker in het aanbesteden van flexwerk. In het verleden belden ze dan met een uitzendbureau, maar uitzendkrachten hebben nu meer rechten gekregen waardoor ze duurder zijn; bovendien werkt daar straks ook nog  de extra verhoging van het minimumloon door. Volgens ING zouden werkgevers daarom hun heil zoeken bij zzp’ers die opdrachten voor ze gaan uitvoeren, meldt de Telegraaf.

Zzp’ers zijn goedkoper, vooral omdat zij zelf pensioen moeten opbouwen, dat velen maar beperkt doen, én omdat ze niet verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Minister van Gennip (SZW) had een wet in de maak om die AOV wel te verplichten, waardoor zzp-tarieven ook omhoog moeten gaan. In het Telegraaf-artikel mopperen ondernemers over de wet, die voorlopig in de ijskast ligt. Het is aan het nieuwe kabinet om te beoordelen of die wet doorgaat of niet.

Toekomst voor laag betaald werk in Nederland?
Het lijkt erop dat laag betaald werk in Nederland niet goed meer is uit te voeren. Het prijspeil en de belastingdruk zijn hier nu zo hoog, dat we soms al werkende armen hebben. Vanuit die optiek moeten de lonen echt omhoog, tot verdriet van werkgevers die de loonkosten nu al hoog vinden. Maar tegelijkertijd hebben we in ons land volop laagbetaald werk voor mensen in distributiecentra, kassen, slachterijen, het transport en voor seizoensarbeiders.

De partijen die nu een coalitie willen vormen, zijn kritisch op alle vormen van migratie, òòk op arbeidsmigratie. Maar juist de laagbetaalde banen worden door mensen uit andere landen vervuld, al dan niet als zzp’er of uitzendkracht. Als het hen moeilijk wordt gemaakt om hier te komen werken, is er weinig hoop op dat werkgevers voldoende invulling kunnen geven aan laagbetaalde banen. Dan zullen ‘echte Nederlanders’ dat werk moeten uitvoeren, die daar een fors hoger loon voor zullen eisen. Dat heeft dan weer een opdrijvend effect op de lonen en prijzen in ons land.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?