Vrij verkeer van werknemers is leuk voor hoogopgeleiden, want die kunnen volop profiteren van de Europese arbeidsmarkt. Maar onze laagopgeleiden worden nu verdrongen door concurrenten uit Oost Europa met een betere opleiding. Want werkgevers zien allerlei mogelijkheden om Oost-Europese werknemers goedkoper in te zetten. Daar waarschuwt minister Asscher (SZW) voor.
Dat hebben minister Asscher en de Engelse publicist David Goodhart in een brief geschreven die gepubliceerd is in de Volkskrant en de Britse krant The Independent.
In de brief schrijven zij dat de Europese Unie nieuwe regels moet opstellen om het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. Want ‘onze zwakste burgers leggen het op de arbeidsmarkt af tegen bekwamere mensen van elders’, waarschuwen ze.
300 duizend Oost-Europese werknemers in Nederland
Asscher schrijft dat het vrije verkeer van werknemers binnen de EU een mooi ‘Europees ideaal is’, maar dat dit dreigt ‘af te brokkelen door afnemende steun onder de bevolking’. Hij waarschuwt dat ‘niet alleen de hoogopgeleide professionals’ mogen profiteren van het vrije verkeer van werknemers.
Nederland telt honderdduizenden Oost-Europese arbeidsmigranten en dat heeft volgens Asscher ‘een ontregelend effect op armere en minder hoogopgeleide burgers in rijkere EU-landen’. De Nederlandse regering dacht eerst nog dat er maximaal twintigduizend mensen uit Oost Europa in Nederland werk zouden zoeken, nu is dat aantal opgelopen tot ongeveer driehonderdduizend.
Werkgevers die uitbuiten aanpakken
Er zijn nu zoveel Oost-Europese werknemers dat zij de ‘eigen’ kwestbare groepen van de arbeidsmarkt verdringen. Asscher wil Nederlandse lager opgeleiden beschermen, zonder werknemers uit andere landen te discrimineren. De minister stelt daarom nieuwe regels voor, die eerlijk zijn voor zowel de mensen uit de 'zendende' als voor die in de 'ontvangende' landen.
Ook wil de minister misbruik aanpakken van 'gewetenloze werkgevers' die arbeiders uit armere landen zouden uitbuiten en zo goedkoper kunnen werken dan werkgevers die zich wel aan de regels houden. Veel voorkomende malafide praktijken zijn dat werkgevers hun buitenlandse werknemers wel minimumloon uitbetalen, maar ze vervolgens dwingen om zonder betaling door te werken op momenten dat zij eigenlijk naar huis zouden gaan. Ook moeten buitenlandse werknemers vaak onbetaald overwerken en onredelijk hoge vergoedingen betalen voor slechte huisvesting.