Mkb besteedt nog geen 500 euro aan opleiding medewerker

Het midden- en kleinbedrijf is de banenmotor van Nederland, want de meeste mensen werken in het mkb. Goed opgeleide mensen zijn belangrijk voor bedrijven, maar toch besteedt het mkb jaarlijks minder dan 500 euro per medewerker aan opleidingen.

Bijna twee derde van de mkb'ers (61%) vindt de investering die zij doen om medewerkers op te leiden voldoende, blijkt uit de vijfde MKB Marktmonitor 2013 van Unique en TNO.

Werkzoekenden verwachten méér
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het grootste deel van het mkb minder dan 500 euro per jaar en per medewerker uitgeeft aan opleiden. Scholing en studiefaciliteiten worden het minst aangeboden in de handelsbranche, gevolgd door de horeca. Financiële instellingen investeren juist het meest.

Hoewel de ondernemers dit een voldoende inspanning vinden, is 80 van de werkzoekenden van mening dat er méér moet gebeuren. Niet alleen opleiden is een onderwerp waar het mkb en werkzoekenden niet mee door één deur kunnen. Dit blijkt uit het feit dat twee arbeidsvoorwaarden die door de werknemer als belangrijkst worden beoordeeld (overwerktoeslag, 74%, en flexibele werktijden, 70%), niet in de top vijf staan van wat het mkb aan arbeidsvoorwaarden biedt.

Pensioenregeling gemeengoed
Toch heerst er niet alleen onenigheid tussen beide groepen. Buiten opleiden blijkt een goede pensioenregeling voor beide namelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het mkb komt hiermee werknemers tegemoet, want maar liefst 91 procent van alle mkb'ers biedt een pensioenregeling aan. Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf ondernemers een dertiende maand biedt.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?