Mobiliteitscentra en werktijdverkorting tegen kredietcrisis

Kabinet neemt maatregelen die bedrijven extra lucht geven.

Werktijdverkorting, mobiliteitscentra en fiscale voorzieningen voor bedrijven die het moeilijk hebben door de kredietcrisis. Dat zijn enkele van de maatregelen die het kabinet neemt om de gevolgen van de bankencrisis voor de Nederlandse economie te beperken. Werkgevers en vakbonden hebben enthousiast op de plannen gereageerd.

Aanvankelijk dacht het kabinet nog dat de kredietcrisis ons land niet al te hard zou raken. Maar de laatste weken is duidelijk geworden dat niet alleen de banken, maar ook het bedrijfsleven getroffen worden. Productiebedrijven zien de vraag scherp terug vallen en (tijdelijk) personeel krijgt te horen dat hun diensten niet meer nodig zijn. Bedrijven die nog wel willen investeren, merken dat het moeilijk is om daarvoor een lening los te peuteren bij de bank.

Uit cijfers van het CBS blijkt bovendien dat de werkloosheid niet meer daalt en het aantal vacatures afneemt. Door de alarmerende berichten houdt de consument de hand op de knip, waardoor de binnenlandse bestedingen afnemen.

Maatregelen kredietcrisis
Het kabinet heeft daarom een aantal maatregelen afgekondigd die de bedrijven 'extra lucht’ moeten geven. Het gaat om een pakket van 6 miljard euro, 1 procent van het bruto nationaal product.

  • Bedrijven mogen hun investeringen vervroegd afschrijven, waardoor ze minder winstbelasting hoeven te betalen. Daardoor komt er geld vrij om te investeren.

  • Minister Donner (SZW) ontwerpt een regeling voor werktijdverkorting. Bedrijven die door de crisis in zwaar weer verkeren, kunnen hun werknemers daardoor in dienst houden, maar kunnen voor de betaling van het personeel tijdelijk een beroep kunnen doen op de WW. Het kabinet trekt hier 200 miljoen euro voor uit.
    De regeling is niet bedoeld voor bedrijven waar het voor de kredietcrisis al slecht mee ging. Donner gaat er daarom voor zorgen dat misbruik wordt voorkomen en dat het budget voor de regeling niet wordt overschreden. Maandag 24 november wordt duidelijk hoe de voorwaarden van de regeling precies zullen luiden.

  • Verder wil het kabinet regionale mobiliteitscentra opzetten om mensen van werk naar werk te bemiddelen. Dit moet dreigende werkloosheid voorkomen.
    Mobiliteitscentra zijn tijdelijke samenwerkingsvormen tussen de (lokale, regionale en landelijke) overheid en het bedrijfsleven. Ze moeten helpen om gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te voorkomen. Met werkloosheid bedreigde werknemers worden daar begeleid naar nieuw werk of tijdelijk gedetacheerd bij andere werkgevers. Ook kunnen ze scholing aanbieden die het perspectief op een nieuwe baan vergroot. Zie voor meer informatie ook wat Personeelslog schrijft over de mobiliteitscentra.

  • Staatssecretaris de Jager (Financiën) onderzoekt of het nodig is om ‘op enig moment’ het spaarloon te deblokkeren. Dat gebeurt alleen als de consumentenbestedingen zwaar inzakken.

  • Ten slotte wil het kabinet infrastructuurprojecten versnellen, waaronder de nieuwe Deltawerken. Verder gaat de overheid sneller rekeningen aan bedrijven betalen. Dit is vooral belangrijk voor het midden- en kleinbedrijf.

    Werkgevers en vakbonden tevreden
    Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn tevreden met het ondersteuningspakket. Een eindoordeel geven de werkgevers pas als de details bekend zijn. Want de maatregelen die het kabinet aankondigt, moeten wel ‘effect sorteren voor grote en kleine ondernemingen in alle sectoren van de economie’. En ze moeten ook uitvoerbaar zijn, vinden de werkgevers.

    Vakbonden FNV en CNV zijn ingenomen met de crisismaatregelen van het kabinet. Volgens de bonden komt er een ‘fatsoenlijke regeling voor werktijdverkorting met behoud van WW-rechten, zowel voor vaste werknemers als flexwerkers’. Daardoor komen grote groepen werknemers niet onnodig en voortijdig op straat te staan.

    Gezonde bedrijven hoeven hun vakmensen daardoor niet te verliezen. En werknemers kunnen dankzij de nieuwe regeling nu een slappe periode door met behoud van loon, met scholing en zonder dat ze hun rechten op WW moeten opeten, stellen de bonden.

    © Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren en niet citeren zonder bron- en linkvermelding.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?