Mondige uitzendkracht volgt eerder een opleiding

Uitzendkrachten vinden scholing ideaal om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ze denken zo aan een vaste baan te komen of een nieuwe uitzendbaan te krijgen. En hoe mondiger de uitzendkracht, hoe eerder hij of zij een opleiding volgt.

Dat blijkt uit een onderzoek door Panteia onder een groep van 622 uitzendkrachten, in opdracht van het scholingsfonds voor de uitzendbranche STOOF.

Uitzendkrachten die veel scholing volgen, zijn mannen van 26-45 jaar, mensen met een etnische achtergrond en uitzendkrachten met een hbo+-niveau. Ruim een kwart (27%) zegt scholing te hebben gevolgd, waarvan een deel informele scholing zoals leren op de werkvloer, of leren van collega's.

Scholing aanbieden en loopbaangesprekken voeren
Verreweg de belangrijkste factor voor scholing van uitzendkrachten, is of zij het aangeboden krijgen. Dit geldt voor ongeveer een derde van de uitzendkrachten die een opleiding volgt. "Het lijkt een open deur, maar een duwtje in de rug werkt dus goed als je scholing onder uitzendkrachten wilt stimuleren", aldus Adriana Stel van STOOF.

Verder helpt het voeren van een loopbaan-gesprek ook goed. Uitzendkrachten met wie door de werkgever een gesprek wordt gevoerd over hun loopbaan, volgen in grotere aantallen scholing.

Initiatief nemen voor scholing
Het nemen van eigen initiatief door de uitzendkracht is een derde factor die bepalend is voor het volgen van scholing. Uitzendkrachten die bij hun uitzendwerkgever actief vragen om scholing, krijgen dat uiteindelijk ook vaker. Aan de andere kant weten uitzendkrachten niet goed wat de mogelijkheden zijn of wat scholing inhoudt. Ze denken er niet voor in aanmerking te komen of hebben het beeld dat scholing omscholing betreft.

Ook loont het als uitzendondernemingen groepen die substantieel minder opleiding volgen, zoals vrouwen en uitzendkrachten die langere tijd werkloos zijn geweest, te stimuleren scholing te volgen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?