Motorrijtuigenbelasting maakt 14%-leaseauto in 2014 duurder

Een zakelijk wagenpark bestaat tegenwoordig vaak uit extra zuinige modellen, vanwege het lage bijtellingspercentage voor de berijder. Tot nu toe hoefde u voor deze auto’s meestal ook geen motorrijtuigenbelasting af te dragen, maar dat verandert vanaf 1 januari 2014. Door deze wijziging gaan ook de leasetarieven omhoog.

Als een auto op uw naam (of bedrijf) staat, moet u daarvoor motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Zuinige zakenauto’s zijn populair door de lage bijtelling en de vrijstelling van de mrb. Maar binnenkort zijn slechts de allerzuinigste auto's nog maar vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Alleen als de CO2-uitstoot niet hoger is dan 50 gram per kilometer, hoeft ook na 1 januari 2014 geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. Het maakt daarbij niet uit wat voor aandrijving uw personenauto heeft.

Zuinige diesel straks zwaar belast
Gevolg is dat voor veel populaire zakenauto's volgend jaar mrb moet worden betaald. En de premies voor de mrb kunnen nog flink in de papieren lopen. Vooral voor zuinige dieselauto’s moet na 2014 een fors bedrag aan mrb moet worden betaald. Zoals voor de populaire Volkswagen Golf 1.6 TDI BlueMotion. Deze auto valt in het lage 14% bijtellingtarief en eigenaren betalen nu geen mrb. Maar in 2014 is de jaarpremie voor de mrb maar liefst 1168 euro.

Voor hybride benzine auto’s en kleine benzineauto’s is de schade kleiner. Voor de hybride Toyota Auris of Prius is de bijtelling ook 14% en bedraagt de jaarlijkse mrb  ‘maar’ 564 euro. Voor de kleine benzineauto Skoda Citigo geldt een jaarlijkse mrb-premie van 228 euro per jaar.

Leasetarieven omhoog
Bedrijven met eigen zakenauto’s, zullen de hogere mrb-premies zelf moeten ophoesten. Leasemaatschappijen zullen een berekening maken van de gevolgen die de nieuwe mrb-nomen hebben voor het leasewagenpark van een bedrijf.

De komende tijd zullen leasemaatschappijen een overzicht sturen met de verwachte leasetariefverhoging door het vervallen van de MRB-vrijstelling. Leasecontracten zijn zodanig opgesteld, dat belastingverhogingen altijd worden doorberekend aan de klant.

Rekenhulpen mrb online
Wie wil weten hoeveel mrb moet worden afgedragen, kan online terecht bij de Belastingdienst. De fiscus heeft namelijk een rekenhulp motorrijtuigenbelasting op internet gezet die aangeeft hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen.

Verschillende leasemaatschappijen maken het nog iets makkelijker, door op populaire merken per model aan te geven wat de gevolgen van de nieuwe mrb-nomen zijn. Zo heeft Leaseplan een handige MRB-calculator op internet gezet die door iedereen is te raadplegen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?