Nederlanders zitten zich ziek, maar Willie Wartaal en Olga Commandeur gaan helpen

Een derde van de Nederlanders zit iedere werkdag wel 8,5 uur op een stoel, vaak starend naar een beeldscherm. Door langdurig zitten, wordt de kans groter op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Korte beweegpauzes zijn de oplossing. Daar daar gaan Wille Wartaal en beweegcoach Olga Commandeur bij helpen, met een vrolijk makende campagne.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start een campagne om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van weinig bewegen tijdens de werkdag. De Nationale Beweegminuut roept zitwerkend Nederland op om iedere werkdag om 11:00 uur ‘s ochtends één minuut te bewegen (en liefst natuurlijk nog een paar keer per dag meer).

Op de campagnewebsite kunnen werkgever en werknemers gebruik maken van instructievideo’s, webinars en een toolkit met informatie om tijdens een werkdag vaker te bewegen. Ook kunnen werknemers zich registreren voor het beweegrecord.

De Jeugd van Tegenwoordig
De officiële lancering van de campagne is op 5 april in de tramremise van het Haagse openbaar vervoersbedrijf HTM. De medewerkers van HTM geven dan het startsein van de campagne door even te bewegen met Willie Wartaal en vitaliteitscoach Olga Commandeur.

Willie Wartaal is bekend van de Jeugd van Tegenwoordig en is ambassadeur van de campagne. De rapper schreef het nummer ‘De Nationale Beweegminuut’ voor de campagne en maakte samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur een vrolijke videoclip. Het nummer ‘De Nationale Beweegminuut’ is vanaf 4 april ook via Spotify te beluisteren.

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten
In Nederland zitten we gemiddeld tien uur op een werkdag. Dat maakt ons Europees kampioen zitten, want in geen enkel ander Europees land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag.

Door langdurig zitten, lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. En dit is helaas niet te compenseren door 3 keer per week te gaan sporten. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.

Minder lang en vaak zitten
Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is het “een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken, bijvoorbeeld door lopend te bellen of wat te drinken te pakken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat bewegen onderdeel van het werk is geworden.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?