Nederlandse beroepsbevolking doet het goed

De Nederlandse beroepsbevolking doet het goed. Sterke punten zijn: gezondheid, welzijn en een stimulerende omgeving met adequate kennisclusters, goede arbeidsvoorzieningen en ondersteunende infrastructuur. Daarmee hoort Nederland tot de wereldtop.

Het World Economic Forum (WEF) heeft voor het eerst in een lijst gezet in welke mate landen investeren in hun beroepsbevolking (kennis, vaardigheden, en ervaring van werknemers). Het overzicht is gepubliceerd in The Human Capital Report (pdf).

Voor Nederland werkt INSCOPE Research for Innovation van de Erasmus University mee in het World Economic Forum. De voornaamste bevindingen van The Human Capital Report zijn volgens onderzoeker Prof.dr. Henk Volberda:

Zwitserland, Finland en Singapore hebben de slimste beroepsbevolking
Op de dimensies van human capital (gezondheid en welzijn; onderwijs; beroepsbevolking en werk; en een stimulerende omgeving om human capital te laten renderen) scoren Zwitserland, Finland en Singapore uitmuntend.

Nederlandse beroepsbevolking behoort tot de wereldtop
Nederland neemt de vierde positie in The Human Capital Report. In het bijzonder op de dimensies gezondheid en welzijn (4e positie), en op en een stimulerende omgeving om human capital te laten renderen (4e positie door attractieve kennisclusters, goede arbeidsvoorzieningen, ondersteunende infrastructuur) presteert Nederland goed.

Arbeidsparticipatie en productiviteit aandachtspunten voor Nederland
Op ‘onderwijs’ (7e positie) scoort Nederland goed, maar de deelname aan hoger onderwijs en het rendement kan worden verbeterd. Op ‘beroepsbevolking en werk’ (8e positie) zijn verbeteringen mogelijk in de arbeidsparticipatie, deelname van vrouwen aan het arbeidsproces en de productiviteit van de Nederlandse werknemer in verhouding tot zijn salaris.

Inhaalslag nodig op evenwichtige levenshouding
Ook op aspecten als een evenwichtige levensverhouding van vrouwen ten opzichte van mannen, obesitas onder volwassenen, en werkstress heeft Nederland nog een inhaalslag te maken. Voor productiviteitsverbetering is vooral een gezonde en goed uitgeruste beroepsbevolking nodig.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?