Nederlandse verlofregeling zwangerschap in middenmoot

Zwangere werkneemster mag in Scandinavië een jaar met verlof.

De Nederlandse regeling voor zwangere werknemers zit in de Europese middenmoot, zowel als het gaat om de uitkering als de verlofduur. In Europa bestaan enorme verschillen in zwangerschapsverlof. In Scandinavische landen mag een vrouw soms meer dan een jaar van het werk wegblijven, als zij zwanger wordt. Dit blijkt uit het onderzoek van Mercer Human Resource Consulting.

Voor vrouwen die 22.000,- euro per jaar verdienen is de totale vergoeding na zes maanden zwangerschapsverlof 5.300,- euro in Groot Brittannië en 5.850,- euro in Ierland. Ook de vergoeding in Duitsland is relatief laag met 5.900,- euro. Nederland, Frankrijk en Spanje vormen samen met Polen, met 6.750,- euro, de middenmoot van Europa. Italiaanse vrouwen behoren met 9.150 euro tot de hogere regionen. De top is met een vergoeding tot 11.000,- euro te vinden in Denemarken en Noorwegen. Uit het onderzoek blijkt dat Hongarije met 7.100,- euro de hoogste vergoeding heeft van Oost-Europa. Tsjechië is met 2.100,- euro de hekkensluiter van de lijst.

De lengte van het betaalde zwangerschapsverlof verschilt enorm tussen West-Europese landen. In Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben vrouwen recht op respectievelijk 96, 53 en 50 weken betaald verlof. In Nederland, Frankrijk en Spanje is het verlof vastgesteld op 16 weken. In Duitsland is het verlof slechts 14 weken. Ook in Oost-Europa zijn er duidelijke verschillen. In Tsjechië is het verlof 28 weken, terwijl vrouwen in Hongarije en Polen het met respectievelijk 24 en 16 weken moeten stellen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?