Een oude moeder, een chronisch ziek kind of een partner met een zware depressie. De zorg voor een naaste kan soms veel vergen van werknemers, maar op het werk praten we er liever niet over. Vreemd, want vier op de tien verwacht zelf ook ooit mantelzorger te worden.
De CNV Dienstenbond vroeg in een enquête aan 1275 mantelzorgers waar zij op het werk tegenaan lopen. Uit de resultaten blijkt dat acht van de tien werkende mantelzorgers knelpunten ervaart bij het combineren van arbeid en zorgtaken. Bijna de helft zegt niet bekend te zijn met wettelijke verlofregelingen die de zorgtaken eenvoudiger maken. En 90% van de werkende mantelzorgers vindt de werkgever laks bij het bespreken van hun mantelzorgtaken.
Werkgever moet actiever worden
Van de werknemers die nu (nog) geen mantelzorg verlenen, verwacht 40% dat in de toekomst wel te gaan doen. De overheid verwacht ook dat familie en vrienden in de toekomst steeds meer zorgtaken vervullen en daarvoor minder bij de overheid aankloppen.
Daarom moeten werknemers beter voorbereid zijn, als ze zelf geconfronteerd worden met mantelzorgtaken. Hier ligt volgens CNV Dienstenbond ook een taak voor werkgevers. Want onder goed werkgeverschap valt het actief voorlichten over de mogelijkheden voor verlof en maatwerk afspraken, stelt de bond.
Verlofregelingen niet bekend
Om knelpunten van mantelzorgers op te vangen, kunnen ze een beroep doen op een aantal wettelijke (verlof)regelingen, zoals kortdurend en langdurend zorgverlof en calamiteitenverlof. Bijna de helft van de werkende mantelzorgers (46,7%) is echter niet op de hoogte van deze regelingen. Nog eens bijna een derde geeft aan de regelingen wel te kennen, maar er zelf nog nooit gebruik van te hebben gemaakt.
Bovendien geeft iets meer dan een vijfde deel (21,9%) van de werkende mantelzorgers expliciet aan niet tevreden te zijn over de mogelijkheden die op zijn of haar werk worden geboden om werk en mantelzorg te combineren.
Geen gesprek over mantelzorg
Bijna een kwart van de werkende mantelzorgers geeft aan dat niemand op het werk (leidinggevende, collega’s en p&o) van de mantelzorgsituatie op de hoogte is. Nog eens 30% geeft aan dat mantelzorg niet bespreekbaar is op het werk en meer dan 60% zegt dat mantelzorg op het werk wel bespreekbaar is, maar eigenlijk alleen wanneer zij het als werknemer zelf aankaarten.
Mantelzorgers vinden dat er geen interesse en inlevingsvermogen is bij collega’s en directie. Zo komen ze soms in de knel met hun werkzaamheden en bezetting. Overigens is dit beeld onder niet-mantelzorgers vrijwel gelijk. 90% geeft aan dat er niet over mantelzorg gecommuniceerd wordt op het werk, terwijl 70% dit, naast faciliteiten voor mantelzorgers, wel heel belangrijk vindt.
Mantelzorg in het HR-beleid
CNV denkt dat er minder knelpunten voor mantelzorgers zijn, als ze beter worden geïnformeerd over verlofregelingen. Een ‘mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’, waaronder ook het maken van maatwerkafspraken en regelingen in de cao, levert volgens de bond een win-win situatie op voor werkgever en medewerker.
Aandacht, begrip en ruimte voor (maatwerk) oplossingen van de werkgever, dragen bij aan de werk privé balans van de werkende mantelzorger. Zo blijven mantelzorgers gezond, vitaal en productief en gaan zij met plezier naar hun werk, denkt de dienstenbond.