Nieuw toetsingskader moet pensioenfondsen lucht geven

De zekerheid over onze pensioenen is de afgelopen jaren flink aangetast. Ze blijken afhankelijker van de financiële markten dan we wisten. De tekortkomingen van het systeem wil het kabinet oplossen met een beter financieel toetsingskader.

Het wetsvoorstel voor verbetering van het financieel toetsingskader (FTK) voor de pensioenen is erop gericht het pensioen minder gevoelig te maken voor grote schokken op de financiële markten. Financiële mee- en tegenvallers worden gelijkmatiger over de tijd gespreid. Bovendien zorgt het verbeterde FTK er voor dat risico’s en rendementen eerlijk over de generaties worden verdeeld.

Doorpraten over lange termijn van pensioenen
De aanpassing van het FTK moet het opgebouwde pensioenvermogen vooral voor de korte en middellange termijn veilig stellen.
Maar daarmee is het nog niet klaar. Want voor de lange termijn gaat het kabinet een ‘brede dialoog starten’ over de verdere toekomst van onze oudedagsvoorziening. De vraag die dan op tafel ligt is hoe we ook op de lange termijn de pensioenen kunnen regelen voor de generaties die nu nog jong zijn.

Als onderdeel van deze dialoog wordt ook de Sociaal-Economische Raad (SER) gevraagd advies uit te brengen over de toekomst van de oudedagsvoorziening wat betreft de aanvullende pensioenen.

Indexatie, stabiele premie en aanpassing beschikbare premieregeling
De nieuwe regels geven pensioenfondsen meer ruimte om zo te beleggen dat ze pensioenen kunnen blijven indexeren. Daarnaast wordt het afspreken van een stabiele premie mogelijk gemaakt, zoals eerder in het Pensioenakkoord is afgesproken met de sociale partners.

Het kabinet gaat ook met de sector overleggen over de beschikbare premieregelingen. Ook bij deze specifieke pensioenvorm (die vaak per bedrijf is afgesproken) wordt het misschien mogelijk om het collectief delen van risico’s mogelijk te maken, binnen de wettelijke kaders die nu worden ingevoerd.

Dit staat in het verbeterde financieel toetsingskader
Bij de uitwerking van het financieel toetsingskader in wetgeving zijn ten opzichte van het huidige FTK de volgende aanpassingen gedaan:

  • Bij tegenvallers door bijvoorbeeld financiële schokken op de beurs of een verdere stijging van de levensverwachting geldt dat pensioenfondsen direct maatregelen moeten nemen: er wordt niet meer gewacht met korten tot het eind van de herstelperiode. Maar maatregelen mogen wel over 10 jaar worden gespreid. Hiermee worden financiële tegenvallers beter gespreid en voorkomen dat de aanvullende pensioenen abrupt worden gekort.
  • Pensioenfondsen moeten vooraf expliciet duidelijk maken welke maatregelen worden genomen als de dekkingsgraad te veel daalt.
  • Er worden duidelijke verdeelregels geïntroduceerd voor de indexatie van pensioenen. Deze regels zorgen ervoor dat de indexatie op een evenwichtige wijze over de generaties wordt toegekend en dat geen disproportionele herverdelingseffecten optreden. Financiële meevallers kunnen hierdoor niet vroegtijdig worden uitgedeeld.
  • Er komt een stabiele, kostendekkende premie. Het blijft mogelijk om de premie te dempen op basis van 10-jaarsrentemiddeling of op basis van verwacht rendement. Aan het rekenen met verwacht rendement wordt een aantal voorwaarden verbonden. Zo moeten pensioenfondsen de indexatie in de premie meefinancieren. Het behouden van de dempingsmogelijkheden maakt een stabiele premie mogelijk. Dit is van belang voor de loonkosten en voor de koopkracht.
  • De afhankelijkheid van dagkoersen op financiële markten vermindert. Er komt een robuust sturingsinstrumentarium dat beter past bij een stelsel dat zich richt op de lange termijn. Zo wordt in de toezichtregels uitgegaan van een 12maands gemiddelde van de dekkingsgraad.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?