Op de nog steeds krappe arbeidsmarkt kijken beleidsmakers en werkgevers naar nieuwe doelgroepen om te kunnen voldoen aan de vraag naar arbeid. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar zo'n 300.000 vrouwen met kleine kinderen die geen betaalde baan hebben. Het idee is dat zij aan het werk kunnen als werkgevers meer gezinsvriendelijk worden. "Werkgevers zouden er goed aan doen om binnen hun bedrijf de mogelijkheden te bekijken om werknemers tegemoet te komen in hun persoonlijke mogelijkheden en wensen", zo omschrijft gezinsminister André Rouvoet de nieuwe, gezinsvriendelijke werkgevers. "Ze zouden hun medewerkers ook wat meer vertrouwen moeten geven, bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken of om het toedelen van meer verantwoordelijkheid." Flexibeler organiseren Waar anderen vooral hun kaarten op de kinderopvang hebben gezet, maakt de minister van Jeugd en Gezin zich vooral druk om "ouders die zelf meer tijd voor hun kinderen willen hebben". Volgens hem moeten werkgevers veel flexibeler worden in de manier waarop zij het werk organiseren. "Wees niet te bang voor arrangementen die per medewerker verschillen", is de oproep van Rouvoet. "Schooltijdbanen, flexibele begin- en eindtijden, thuiswerken, telewerken, zelfroosteren. Heb het erover en probeer het uit." Schooltijdbanen Maar hoe vinden jonge ouders zo'n gezinsvriendelijke werkgever? Vorige week is de vacaturesite schooltijdbanen.nl gelanceerd voor werknemers die op zoek zijn naar banen "waarbij werk en gezin gecombineerd kunnen worden". Schooltijdbanen zijn volgens het persbericht van de site banen waarbij de werktijden flexibel zijn en in overleg tussen werknemer en werkgever worden ingevuld. En wat heeft de gezinsvriendelijke schoolbanen-site dan wel in de aanbieding? Vooral thuiswerk, variërend van "creatief en vrolijk" naaiwerk tot veel, heel veel telefonische verkoop.
Op de nog steeds krappe arbeidsmarkt kijken beleidsmakers en werkgevers naar nieuwe doelgroepen om te kunnen voldoen aan de vraag naar arbeid.
Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar zo'n 300.000 vrouwen met kleine kinderen die geen betaalde baan hebben. Het idee is dat zij aan het werk kunnen als werkgevers meer gezinsvriendelijk worden.
"Werkgevers zouden er goed aan doen om binnen hun bedrijf de mogelijkheden te bekijken om werknemers tegemoet te komen in hun persoonlijke mogelijkheden en wensen", zo omschrijft gezinsminister André Rouvoet de nieuwe, gezinsvriendelijke werkgevers. "Ze zouden hun medewerkers ook wat meer vertrouwen moeten geven, bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken of om het toedelen van meer verantwoordelijkheid."
Flexibeler organiseren
Waar anderen vooral hun kaarten op de kinderopvang hebben gezet, maakt de minister van Jeugd en Gezin zich vooral druk om "ouders die zelf meer tijd voor hun kinderen willen hebben".
Volgens hem moeten werkgevers veel flexibeler worden in de manier waarop zij het werk organiseren. "Wees niet te bang voor arrangementen die per medewerker verschillen", is de oproep van Rouvoet. "Schooltijdbanen, flexibele begin- en eindtijden, thuiswerken, telewerken, zelfroosteren. Heb het erover en probeer het uit."
Schooltijdbanen
Maar hoe vinden jonge ouders zo'n gezinsvriendelijke werkgever?
Vorige week is de vacaturesite schooltijdbanen.nl gelanceerd voor werknemers die op zoek zijn naar banen "waarbij werk en gezin gecombineerd kunnen worden". Schooltijdbanen zijn volgens het persbericht van de site banen waarbij de werktijden flexibel zijn en in overleg tussen werknemer en werkgever worden ingevuld.
En wat heeft de gezinsvriendelijke schoolbanen-site dan wel in de aanbieding? Vooral thuiswerk, variërend van "creatief en vrolijk" naaiwerk tot veel, heel veel telefonische verkoop.