Nieuw vakjargon: poortwachtertoets en re-integratiecoach

Mensen die vanaf 1 januari een WW-uitkering aanvragen, krijgen te maken met de poortwachtertoets. Om misverstanden te voorkomen: deze toets heeft in dit geval niets te maken met de wet Verbetering Poortwachter die tot doel heeft zieke medewerkers terug te leiden naar werk. De poortwachtertoets betekent dat werkzoekenden die een WW-uitkering aanvragen, schriftelijke afspraken moeten maken over hun inspanningen om weer aan het werk te komen. Een strakkere uitvoering van de aloude sollicitatieplicht dus. Na een periode van maximaal drie maanden wordt getoetst of de afspraken zijn nagekomen. Dat doet de klantadviseur van het CWI (zo heet deze medewerker echt van het vroegere arbeidsbureau of de sociale dienst) of de re-integratiecoach van uitkeringsinstantie UWV. Ben je er nog? Wel opletten hoor, want het luistert nauw in het nieuwe sociale jargon. De klantcontroleuradviseur werkt met "klanten met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt", zoals UWV dit in een persbericht noemt. De re-integratiecoach begeleidt werklozen "met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt", voor wie veel meer nodig is dan een verwijzing naar de CWI-vacaturesite werk.nl of het uitzendbureau. Tot zover de kleine cursus. "Het zal allemaal wel, wat heb ik ermee te maken", denk je misschien. De scherpere regels van de uitkeringsinstanties leiden ongetwijfeld tot meer sollicitatiebrieven van kandidaten die helemaal niet uit zijn op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Deze werklozen willen graag een schriftelijke afwijzing zodat zij kunnen aantonen dat zij hebben gesolliciteerd. Want zij moeten minimaal vier sollicitaties per maand de deur uit doen. Elke maand moeten zij een "werkbriefje" inleveren bij het CWI of UWV met hun sollicitatieactiviteiten. En de schriftelijke bewijsstukken hiervan moeten zij "minimaal twee jaar" bewaren, aldus de brochure van het UWV. Nog nooit waren sommige sollicitanten zo blij met jouw afwijzingsbrief.

Een uitkering als sollicitaties kunnen worden aangetoondMensen die vanaf 1 januari een WW-uitkering aanvragen, krijgen te maken met de poortwachtertoets. Om misverstanden te voorkomen: deze toets heeft in dit geval niets te maken met de wet Verbetering Poortwachter die tot doel heeft zieke medewerkers terug te leiden naar werk.

De poortwachtertoets betekent dat werkzoekenden die een WW-uitkering aanvragen, schriftelijke afspraken moeten maken over hun inspanningen om weer aan het werk te komen. Een strakkere uitvoering van de aloude sollicitatieplicht dus.
Na een periode van maximaal drie maanden wordt getoetst of de afspraken zijn nagekomen. Dat doet de klantadviseur van het CWI (zo heet deze medewerker echt van het vroegere arbeidsbureau of de sociale dienst) of de re-integratiecoach van uitkeringsinstantie UWV.
Ben je er nog? Wel opletten hoor, want het luistert nauw in het nieuwe sociale jargon. De klantcontroleuradviseur werkt met "klanten met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt", zoals UWV dit in een persbericht noemt. De re-integratiecoach begeleidt werklozen "met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt", voor wie veel meer nodig is dan een verwijzing naar de CWI-vacaturesite werk.nl of het uitzendbureau.

Tot zover de kleine cursus. "Het zal allemaal wel, wat heb ik ermee te maken", denk je misschien. De scherpere regels van de uitkeringsinstanties leiden ongetwijfeld tot meer sollicitatiebrieven van kandidaten die helemaal niet uit zijn op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Deze werklozen willen graag een schriftelijke afwijzing zodat zij kunnen aantonen dat zij hebben gesolliciteerd. Want zij moeten minimaal vier sollicitaties per maand de deur uit doen. Elke maand moeten zij een "werkbriefje" inleveren bij het CWI of UWV met hun sollicitatieactiviteiten. En de schriftelijke bewijsstukken hiervan moeten zij "minimaal twee jaar" bewaren, aldus de brochure van het UWV.

Nog nooit waren sommige sollicitanten zo blij met jouw afwijzingsbrief.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?