Ook zoveel gemaild op deze Europese E-mailloze Vrijdag?

Vanochtend ook al zoveel e-mail gelezen of - nog erger - verstuurd? Weet je dan niet dat het vandaag Europese E-mailloze Vrijdag is? Het is al weer voor het zevende jaar dat Europese werkgevers en werknemers worden opgeroepen om vandaag niet of in ieder geval zo min mogelijk mails te schrijven en te lezen. E-mail houdt ons van onze werk, is de stelling van communicatieadviseur Gunnar Michielssen. Hij deed een onderzoek onder 400 professionele mailgebruikers. Daaruit bleek dat 30% van de werknemers minstens drie uur van de werkdag kwijt is aan het lezen, schrijven of zoeken van e-mails. MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief Informatieverslaving Michielssen signaleert een informatieverslaving, die deze Belgische adviseur omschrijft als "de psychologische nood om voortdurend nieuwe informatie te checken". Volgens hem checkt 80% van de smartphone-bezitters zijn werkmail al voordat ze op hun werk zijn. Met het alsmaar checken van de mail, ervaren werknemers zoveel onderbrekingen in hun werk dat ze nauwelijks nog aan hun klussen toekomen. "Als we de werkplek in ere willen herstellen, is een grondige mentaliteitswijziging absoluut noodzakelijk", aldus Michielssen. Deelname aan E-mailloze Vrijdag ziet hij als een belangrijke eerste stap. We Quit Mail? In Nederland trok het 'We Quit Mail'-initiatief dit voorjaar de nodige aandacht. Maar is stoppen of minderen met mail wel de echte oplossing? Wie nu al moeite heeft om mailtjes met afspraken terug te vinden, zal er de afgelopen jaren niet vrolijker op zijn geworden. Er zijn inmiddels zoveel verschillende alternatieven voor e-mail dat het vinden van informatie er alleen maar ingewikkelder op is geworden. Niet alleen de mailbox moet worden gecheckt, maar ook de vele berichten die binnenkomen via LinkedIn, Facebook, Yammer, SMS, Whatsapp, Telegram enzovoort. Veel werknemers redden dat niet binnen drie uur per dag, die Michielssen nu al problematiseert. Recht op onbereikbaarheid Landen als Duitsland en Frankrijk zien mail niet zozeer als het probleem. Zij pakken gericht de stress aan die wordt veroorzaakt doordat werknemers buiten hun werktijden worden lastig gevallen met berichten van het werk; ongeacht het communicatiemiddel. Een bedrijf als het Duitse BMW heeft daarom een recht op onbereikbaarheid ingevoerd. Maar ook dit blijkt niet zo makkelijk, al was het maar omdat er veel uitzonderingen nodig zullen zijn. Gewoon wennen Mail, Facebook, Whatsapp. We zullen er gewoon mee leren omgaan. Jaren geleden maakten we ons zorgen over de uren die mensen voor de TV hingen. Het aantal uren dat de TV aanstaat, is ondertussen alleen maar gestegen, net zoals het aantal kanalen waarnaar we kunnen kijken. Sterker nog: steeds meer mensen pakken er met hun mobieltje of tablet gewoon een tweede of zelfs derde scherm bij. Want TV gebruiken we vooral als bewegend behang, terwijl we blijven communiceren met elkaar. Niet omdat het moet, maar omdat we het willen. Omdat we sociale dieren zijn, ook op ons werk.

Vanochtend ook al zoveel e-mail gelezen of - nog erger - verstuurd? Weet je dan niet dat het vandaag Europese E-mailloze Vrijdag is?
Het is al weer voor het zevende jaar dat Europese werkgevers en werknemers worden opgeroepen om vandaag niet of in ieder geval zo min mogelijk mails te schrijven en te lezen.

E-mail houdt ons van onze werk, is de stelling van communicatieadviseur Gunnar Michielssen. Hij deed een onderzoek onder 400 professionele mailgebruikers. Daaruit bleek dat 30% van de werknemers minstens drie uur van de werkdag kwijt is aan het lezen, schrijven of zoeken van e-mails.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Informatieverslaving
Michielssen signaleert een informatieverslaving, die deze Belgische adviseur omschrijft als "de psychologische nood om voortdurend nieuwe informatie te checken". Volgens hem checkt 80% van de smartphone-bezitters zijn werkmail al voordat ze op hun werk zijn.

Met het alsmaar checken van de mail, ervaren werknemers zoveel onderbrekingen in hun werk dat ze nauwelijks nog aan hun klussen toekomen. "Als we de werkplek in ere willen herstellen, is een grondige mentaliteitswijziging absoluut noodzakelijk", aldus Michielssen. Deelname aan E-mailloze Vrijdag ziet hij als een belangrijke eerste stap.

We Quit Mail?
In Nederland trok het 'We Quit Mail'-initiatief dit voorjaar de nodige aandacht. Maar is stoppen of minderen met mail wel de echte oplossing?

Wie nu al moeite heeft om mailtjes met afspraken terug te vinden, zal er de afgelopen jaren niet vrolijker op zijn geworden. Er zijn inmiddels zoveel verschillende alternatieven voor e-mail dat het vinden van informatie er alleen maar ingewikkelder op is geworden.
Niet alleen de mailbox moet worden gecheckt, maar ook de vele berichten die binnenkomen via LinkedIn, Facebook, Yammer, SMS, Whatsapp, Telegram enzovoort. Veel werknemers redden dat niet binnen drie uur per dag, die Michielssen nu al problematiseert.

Recht op onbereikbaarheid
Landen als Duitsland en Frankrijk zien mail niet zozeer als het probleem. Zij pakken gericht de stress aan die wordt veroorzaakt doordat werknemers buiten hun werktijden worden lastig gevallen met berichten van het werk; ongeacht het communicatiemiddel. Een bedrijf als het Duitse BMW heeft daarom een recht op onbereikbaarheid ingevoerd. Maar ook dit blijkt niet zo makkelijk, al was het maar omdat er veel uitzonderingen nodig zullen zijn.

Gewoon wennen
Mail, Facebook, Whatsapp. We zullen er gewoon mee leren omgaan.

Jaren geleden maakten we ons zorgen over de uren die mensen voor de TV hingen. Het aantal uren dat de TV aanstaat, is ondertussen alleen maar gestegen, net zoals het aantal kanalen waarnaar we kunnen kijken.
Sterker nog: steeds meer mensen pakken er met hun mobieltje of tablet gewoon een tweede of zelfs derde scherm bij.
Want TV gebruiken we vooral als bewegend behang, terwijl we blijven communiceren met elkaar. Niet omdat het moet, maar omdat we het willen. Omdat we sociale dieren zijn, ook op ons werk.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 450 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?