De bestaande maatregelen voor de coronacrisis zijn verlengd naar 28 april 2020. HR-professionals houden het druk met de maatregelen uit het noodpakket voor de coronacrisis. Niet meer fysiek vergaderen, meer arbomaatregelen nemen en werknemers die verplicht thuis moeten blijven als een huisgenoot ziek is. Sommige regels zijn eenvoudiger: tot 1 juli 2020 komt er uitstel voor het opstellen van een addendum voor het verkrijgen van de lage WW-premie. Hierbij een update van de opletpunten voor HR-professionals.
De maatregelen die het kabinet neemt om de verspreiding van het coronavirus te controleren, gelden voor de komende drie maanden, waarbij 28 april en 1 juni cruciale data zijn. Het noodpakket voor behoud van bedrijvigheid en werkgelegenheid gaat vanaf 6 april echt van start. Als daar reden voor is, kunnen de noodmaatregelen worden aangepast en verlengd.
Uiteraard is het belangrijk dat HR-professionals kennis hebben van alle maatregelen uit het noodpakket, maar hieronder belichten we een aantal opletpunten voor de HR-praktijk.
Opletpunten Noodpakket coronacrisis en aanscherping 23 maart |
1. NOW: ook arbeidstijdverkorting voor flexibel personeel De bestaande regeling voor werktijdverkorting (WTV) is ingetrokken en vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Vanaf 6 april 2020 kunnen bedrijven beginnen met aanvragen. Deze noodmaatregel biedt ruimere compensatie en is eenvoudiger aan te vragen. De aanvraag en de uitvoering gebeurt nu uitsluitend via UWV. Daar wordt nu druk gewerkt om dit mogelijk te maken, het loket is dus nog niet geopend. Bijzonder aan de regeling is dat deze ook geldt ook voor werknemers met een flexibel contract als deze in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode. Werkgevers kunnen dus ook flexwerkers met behulp van de tegemoetkoming in dienst houden. Bedrijven die al een aanvraag voor WTV hebben gedaan hoeven dat niet opnieuw te doen. Deze aanvragen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Het kan zijn dat wel nieuwe informatie wordt opgevraagd. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart. Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Let op: de bestaande regeling WTV is (tijdelijk) ingetrokken. Mocht u om een andere reden dan de coronacrisis een aanvraag voor werktijdverkorting moeten doen, dan kan dat vanaf nu alleen door gebruik te maken van de NOW. |
2. Geen hogere WW-premie bij veel overwerk |
3. Uitstel addendum arbeidsovereenkomst naar 1 juli 2020 Maar de komende weken is het door de drukte niet voor alle werkgevers praktisch mogelijk om aan die voorwaarde te voldoen. Daarom wordt deze termijn verlengd tot 1 juli 2020. Het coulanceregime voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, geldt daarmee tot en met 30 juni 2020. |
4. Deze maatregelen blijven bestaan: niet vergaderen, thuisblijven bij zieke huisgenoot
|