Managers en HR-professionals zien oudere werknemers vaak als "oud en versleten", terwijl de huidige generatie 50-plussers vitaler is dan ooit. Hoogleraar Joop Schippers geeft deze kritiek in Elsevier van deze week.
Werkgevers investeren te weinig in oudere werknemers. Uit een onderzoek van Raet blijkt dat zij minder vaak dan jongeren de mogelijkheid krijgen om via een opleiding hun prestaties te verbeteren.
Managers en HR-professionals zien oudere werknemers vaak als "oud en versleten", terwijl de huidige generatie 50-plussers vitaler is dan ooit. Hoogleraar Joop Schippers geeft deze kritiek in opinieblad Elsevier van deze week.
Te weinig opleiding
Maar deze week blijkt dat er meer aan de hand is dan oudere werknemers die hun vak niet bijhouden en daardoor te duur worden.
Volgens onderzoek van HR-dienstverlener Raet en onderzoeksbureau Totta blijkt juist dat werkgevers "oudere medewerkers links laten liggen". Van de 55-plussers heeft het afgelopen jaar slechts 29% een opleiding gevolgd. Bij jongere werknemers tussen 25 en 34 jaar is dit percentage veel hoger: zo'n 50%.
Raet vindt het negeren van oudere werknemers geen slimme strategie. Vooral niet omdat 30% van de jongere werknemers verwacht binnen twee jaar de huidige werkgever te verruilen voor een andere. Oudere werknemers zijn meer honkvast. Van de medewerkers tussen 45 en 65 jaar denkt slechts 5% binnenkort te verkassen.
"Het oprekken van de AOW-leeftijd en de versobering van de pensioenopbouw zorgen ervoor dat medewerkers langer blijven doorwerken. Het is daarom in het belang van medewerkers én organisaties om in 55-plussers te blijven investeren", aldus Raet.
Midlife mythe
In de discussie over oudere werknemers benadrukt Elsevier deze week de voordelen van de 55-plussers. Zo komt het weekblad uit bij David Bainbridge, voortplantingsbioloog aan de universiteit van Cambridge en auteur van 'De Midlife mythe'.
"Door structuurveranderingen in hun hersenen kunnen ze bergen informatie verwerken zonder zich in details te verliezen, waardoor ze goed overzicht houden en prioriteiten kunnen aangeven. De ideale managers en strategen dus. Ook zijn ze emotioneel vaak stabieler dan hun jonge collega's. Ze reageren minder emotioneel op conflicten, tegenslag en onverwachte gebeurtenissen", schrijft Elsevier.
Vitaler dan ooit
Maar als ouderen zulke ideale medewerkers zijn, waarom zien werkgevers dit dan niet?
Voor het antwoord op deze vraag komt Elsevier terecht bij Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan Universiteit Utrecht.
"De huidige generatie vijftigers en zestigers is vitaler dan ooit. Ze hebben hun hele leven onder betere omstandigheden geleefd, met gezondere voeding en goede medische zorg", constateert Schippers.
Maar, "mensen die nu in directiefuncties zitten of bij afdelingen Personeel en Organisatie werken, zijn opgegroeid in een tijd waarin 50-plussers voor oud en versleten doorgingen. Die oude beelden blijven lang hangen."
Oude beelden bij oudere managers
Dat werkgevers de X-factor van de succesvolle 50-plusser niet zien, verklaart hoogleraar Schippers dus uit de "oude beelden" over oudere werknemers die zijn blijven kleven in de hoofden van ... oudere managers en HR-professionals.