Ouderen en flexwerkers vaker aan het werk

In het tweede kwartaal van 2016 zijn 38 duizend mensen extra aan het werk gegaan. Er zijn vooral meer banen voor uitzendkrachten bijgekomen, terwijl het aantal zelfstandigen juist iets afnam. Ook hebben meer mensen boven de 55 jaar aan een betaalde baan gevonden.

Door deze verbetering, neemt de werkloosheid in Nederland af van 6,5 naar 6,3 procent, meldt het CBS. Het statistiekbureau registreert nu al negen kwartalen achtereen groei van het aantal banen. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er in totaal bijna 230 duizend banen bijgekomen.

Vooral meer uitzendkrachten
Het groeiend aantal banen komt vooral voor rekening van uitzendkrachten. Bij uitzendbureaus nam het aantal banen het afgelopen kwartaal toe met 30 duizend. In een jaar tijd steeg het aantal banen in de uitzendbranche met 10 procent.

Ook in de handel en horeca trekt de werkgelegenheid aan. Daarentegen daalde het aantal banen in de zorg het afgelopen kwartaal met 6 duizend. De laatste vier jaar is het aantal banen in de zorg in totaal met ruim 80 duizend afgenomen (-5 procent).

Werkloosheid 55-plussers daalt tweede kwartaal op rij
Bij 55-plussers was voor het eerst sinds 2014 de werkloosheid lager dan in het voorgaande kwartaal. In het tweede kwartaal was 7,4 procent van de beroepsbevolking van 55 tot 75 jaar werkloos, tegenover 7,9 procent een jaar eerder.

Onder ouderen is de langdurige werkloosheid nog wel het hoogst. In het tweede kwartaal waren er 145 duizend langdurig werklozen van 45 tot 75 jaar. Daarmee zijn meer dan zes op de tien werkloze 45-plussers (62 procent) 12 maanden of langer op zoek naar werk. Dat is evenveel als een jaar eerder. Onder de 55- tot 75-jarigen is een groter deel langdurig werkloos dan onder 45- tot 55-jarigen. Van de laatstgenoemden was dat in het afgelopen kwartaal 53 procent, tegenover 70 procent onder 55-plussers.

Aantal vacatures stijgt gestaag
Eind juni waren er in Nederland 155 duizend openstaande vacatures. Dat is een stijging van 5 duizend ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal vacatures stijgt nu al twaalf kwartalen op rij. In totaal kwamen er in deze periode 64 duizend vacatures bij, gemiddeld 5 duizend per kwartaal.

Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Desondanks is het aantal vacatures nog altijd bijna 100 duizend lager dan de recordstand uit 2008.

Ruime arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt blijft ruim al loopt de spanning iets op. Halverwege 2008 waren het aantal vacatures en het aantal werklozen bijna met elkaar in evenwicht. Er was toen sprake van een gespannen arbeidsmarkt. Toen de financiële crisis inzette daalde het aantal vacatures daarna snel, terwijl het aantal werklozen opliep.

Eind 2013 waren er uiteindelijk ruim zeven maal zoveel werklozen als vacatures. Sindsdien loopt de verhouding weer langzaam terug. Medio 2016 waren er gemiddeld 3,6 werklozen per openstaande vacature.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?