Outsourcing bij 20 procent grote bedrijven
Verplaatsing activiteiten levert hier ook werk op.
Een op de vijf grote bedrijven is bezig met het outsourcen van bedrijfsactiviteiten naar het buitenland. Sinds 2001 hebben ruim 600 grote Nederlandse bedrijven activiteiten naar het buitenland verplaatst. Nog eens 200 bedrijven willen dat binnen twee jaar doen. De outsourcing gaat ten koste van werkgelegenheid in Nederland, maar het levert hier ook banen op. Dat meldt het CBS.
Outsourcing is vooral populair in de hightech industrie. Daar heeft sinds 2001 bijna de helft van de bedrijven bedrijfsactiviteiten verplaatst, of is dit van plan. Een oorzaak is dat driekwart van de bedrijven in deze sector al internationaal georiënteerd is.
Bedrijven verhuizen hun activiteiten om kosten te besparen. Vooral de besparing van loonkosten levert veel op. Outsourcing gebeurt ook om de concurrentiepositie te verbeteren door het volgen van cliënten of concurrenten, betere logistiek en toegang tot nieuwe markten.
Regelgeving of tekort aan personeel, blijken meestal géén reden om bedrijfsactiviteiten te verplaatsen.
Verre landen
Veertig procent van de activiteiten die worden uitbesteed, zijn kernactiviteiten. Die verdwijnen vooral naar verre landen in Oost-Europa en Azië.
Zestig procent van de verplaatsingen betreft ondersteunende activiteiten zoals distributie en logistiek, ICT-diensten en administratieve functies. Een groot deel van dit werk concentreert zich in West-Europa, vooral in Duitsland en België.
Werkgelegenheid
Het CBS kan moeilijk schatten wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid in Nederland. Bij ongeveer de helft van de bedrijven die werk verplaatsen, gaan niet meer dan 10 banen per bedrijf verloren. Bij 15 procent gaat het om meer dan 50 banen.
Maar outsourcing levert ook werk op in Nederland. Zo brengt het managen van de buitenlandse werkzaamheden werk met zich mee. Ook kan door verplaatsing van activiteiten ruimte ontstaan voor andere werkzaamheden binnen het bedrijf in Nederland.