Overwerkvergoeding verdwijnt door 40-urige werkweek
CNV: kabinet wil betrokkenheid werknemers niet belonen.
Jaap Jongejan, vakbondsvoorzitter van de CNV BedrijvenBond, ziet niets in de plannen voor een 40-urige werkweek. Hij noemt de uitspraken van minister van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) hierover ‘niet meer dan een repeterend geweer’, omdat zij oude plannen van voormalig EZ-minister Brinkhorst herhaalt. De bond ziet de invoering van een 40-urige werkweek als een goedkope manier om bestaand overwerk niet meer uit te hoeven betalen.
Minister van der Hoeven wil dat werknemers langer gaan werken, om zo het tekort aan arbeidskrachten te leningen. Maar vakbondsvoorzitter Jongejan ziet daar niets in. Hij verwijt het kabinet dat het de doelstelling ‘samen werken, samen leven’ niet waarmaakt.
Want, naast de plannen van de minster van EZ, wil minister Donner van SZW het ontslagrecht aanpassen en zo ‘werkgevers de kans geven om ouderen en minder rendabele werknemers goedkoop en makkelijk op straat te dumpen.’
Overwerk niet betalen
Volgens de bondsvoorzitter blijkt uit de praktijk blijkt dat werknemers al langere werkweken maken als dit in het belang is van het bedrijf en de werknemers. Maar het lijkt volgens hem of ‘dit kabinet werkgevers wil helpen om deze betrokkenheid niet te belonen. Want het idee om een standaard werkweek van 40 uur in te voeren, betekent niets meer dan het niet hoeven te betalen van een overwerkvergoeding’.
Jongejan stelt dat de productie in Nederland omhoog kan, maar dan door eerst de ‘200.000 potentiële werknemers in te schakelen die nu nog langs de kant van de arbeidsmarkt staan. Want dit zijn de werknemers waarvan werkgevers zeggen, ze uit te willen ruilen tegen verslechteringen van het ontslagrecht’.