Personeel moet scholing betalen met vakantiedagen
Oudere werknemers maken het zichzelf moeilijk.
De arbeidsmarkt functioneert niet goed, en dat is een bedreiging voor de welvaart in Nederland. Dat is de mening van MKB-Nederland, dat onlangs een jaarcongres hield voor de aangesloten werkgevers. Zij vinden dat werknemers beter geschoold moeten worden, desnoods verplicht. De kosten moeten deels door de werknemers zelf worden opgebracht.
Volgens de werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf willen ruim 2,5 miljoen werknemers (40 procent) niet bijscholen, terwijl 80 procent van het MKB wel betaalde opleidingen aanbiedt. MKB-Nederland wil daarom volgend jaar in CAO’s afspraken maken over verplichte scholing van personeel.
Oudere werknemers
De harde scholingsmaatregelen zijn nodig, omdat veel werknemers geen zin hebben om aan het eigen functioneren te werken. Vooral oudere werknemers, tussen 45 en 55 jaar, ‘maken het zichzelf moeilijk’, vinden de werkgevers.
De bereidheid tot (permanente) bijscholing is onder die groep zeer gering, terwijl in economisch mindere tijden hun positie op de arbeidsmarkt het zwakst is van alle leeftijdsgroepen. Daarnaast blijven deze werknemers ook nog eens te lang op dezelfde functies zitten, waardoor de beweeglijkheid op de arbeidsmarkt afneemt.
Dan doen de 55-plussers het beter; zij zijn juist wel gretig met het bijspijkeren van hun kennis en vaardigheden, stellen de werkgevers.
Vakantiedagen inleveren
De werkgevers stellen voor om de verplichte scholing door werknemers te laten betalen, door vakantiedagen in te leveren. Dat vinden ze helemaal niet erg, denkt MKB-Nederland. Want uit onderzoek van TNS NIPO zou blijken dat tweederde van de werknemers bereid is om in de vrije tijd een cursus te volgen, als die tot beter functioneren in de eigen baan leidt.