Personeelsbeleid aanpassen aan medewerkers in alle levensfasen
Dure regelingen nog te vaak alleen voor ouderen.
Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan ouderen en het toenemend aantal tweeverdieners. Arbeid en zorg krijgen naar verhouding nog weinig aandacht in het personeelsbeleid, terwijl bijna de helft van de werknemers arbeid combineert met zorg voor kinderen. Dat vinden de Nederlandse Gezinsraad (NGR) en het Expertisecentrum LEEFtijd. De organisaties hebben daarom drie
quickscans ontwikkeld die werkgevers en P&O-ers een beeld geven van de mate waarin het personeelsbeleid binnen hun organisatie levensfasebewust is. De scans kunnen online worden ingevuld op www.ngr.nl en www.leeftijd.nl.
In het bestaande personeelsbeleid ligt vaak nog een sterke nadruk op speciale voorzieningen voor senioren. Maar dat wordt, gezien de vergrijzing, erg duur en bovendien is ongefundeerd onderscheid naar leeftijd in het personeelsbeleid verboden. Ook blijkt dat in het personeelsbeleid de regelingen vaak onvoldoende zijn afgestemd op feitelijke behoeften en wensen van werknemers.
De organisaties vinden daarom dat het personeelsbeleid beter moet worden afgestemd op de levensfasen van alle werknemers. Want zo is in de ‘gezinsfase’ grote behoefte aan ouderschapscontracten waarbij werktijden worden afgestemd op schooltijden. Daarnaast geeft een grote groep werknemers aan meer inspraak in de indeling van werktijden te willen. Willen werkgevers jonge werknemers aantrekken, werknemers in de drukke middenfase behouden en beter gebruik maken van de talenten van oudere werknemers, dan zijn dit belangrijke onderwerpen voor het personeelsbeleid, vinden de NGR en het Expertisecentrum LEEFtijd.
Uit het onderzoek dat voor de scans is verricht blijkt dat organisaties gemiddeld 5,5 % van de bruto loonsom besteden aan levensfasebeleid. Daarvan gaat bijna 60% naar flexibele uittreding en seniorenverlof. Scholing volgt op de tweede plaats met 36 % en 5% naar arbeid en zorg.