Het tekort aan personeel blijft de grootste kopzorg van ondernemers in Nederland. En niet alleen de ondernemers merken dat, ook het personeel dat voor hen werkt ervaart dat de werkdruk toeneemt doordat er niet genoeg collega’s zijn om het werk te doen. Bovendien zijn de collega’s die er wél bij komen, vaak minder gekwalificeerd, wat weer heel eigen problemen met zich meebrengt.
Ondanks een lichte afname de personeelstekorten, blijft arbeidskrapte één van de grootste uitdagingen voor ondernemers in Nederland, blijkt uit recente cijfers van het CBS.
Werkdruk blijft hoog ondanks lichte verbetering
Volgens het CBS ziet bijna 29 procent van de ondernemers een toegenomen werkdruk onder hun personeel als het meest significante gevolg van de aanhoudende personeelstekorten. Dit is weliswaar een daling ten opzichte van een jaar geleden, maar toch blijft de werkdruk groot.
Dat is vooral te merken op de winkelvloer, want maar liefst 43 procent van de ondernemers in de detailhandel heeft hier mee te maken. Het is opvallend dat in sectoren zoals de landbouw, bosbouw en visserij de werkdruk zelfs is toegenomen, ondanks de algemene daling in andere sectoren.
Gevolgen variëren per sector
Naast de verhoogde werkdruk zien ondernemers ook andere belangrijke gevolgen van de personeelstekorten. In sectoren als de horeca en informatie en communicatie, worden vooral de gestegen arbeidskosten vaak genoemd als knelpunt. Hieruit blijkt dat de impact van personeelstekorten sterk kan variëren per sector.
Ondernemers in de bouwnijverheid en horeca zijn bijvoorbeeld vaker geneigd om minder geschikt personeel aan te nemen om de openstaande posities in te vullen. Dit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om flexibel en creatief te zijn in hun personeelsbeleid.
Blijvende uitdaging in de zoektocht naar personeel
Ondanks dat iets minder ondernemers aangeven last te hebben van personeelstekorten vergeleken met vorig jaar, blijft het vinden van gekwalificeerd personeel een enorme uitdaging. Ruim 23 procent van de bedrijven meldt dat het aantal werkzoekenden beperkt is, vooral in sectoren zoals de bouwnijverheid en vervoer en opslag. Daarnaast blijkt dat in de autohandel en industrie, respectievelijk 30 procent en 26 procent van de ondernemers, het moeilijk vindt om gekwalificeerd personeel te vinden.
Een ander probleem is dat sollicitanten steeds hogere eisen stellen. In sectoren zoals de delfstoffenwinning en informatie en communicatie geven bedrijven aan dat zij moeite hebben om aan deze eisen te voldoen. Dit stelt bedrijven voor de vraag hoe zij aantrekkelijk kunnen blijven op een competitieve arbeidsmarkt.
De druk op ondernemers blijft hoog
Hoewel het aandeel ondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten ervaart licht is gedaald van 75 procent in 2023 naar 71 procent in 2024, blijft de druk hoog. Vooral in sectoren zoals de autohandel en vervoer en opslag, waar bijna 82 procent van de ondernemers nog steeds met tekorten kampt, is de situatie nauwelijks verbeterd.
De algehele afname van personeelstekorten betekent echter niet dat de problemen zijn opgelost. De werkdruk, gestegen arbeidskosten en het aannemen van minder geschikt personeel blijven belangrijke uitdagingen die de operationele efficiëntie van bedrijven onder druk zetten. Daarnaast blijft het tekort aan arbeidskrachten een dominante belemmering in de bedrijfsvoering, zelfs nu het percentage ondernemers dat dit als belangrijkste obstakel ziet, is gedaald van een piek van 48 procent in 2022 naar 35 procent in 2024.