Het persoonlijke leven van de topmanager heeft invloed op de bedrijfswinst. Dat blijkt uit enkele onderzoeken waarover NRC Handelsblad dit weekend publiceerde. Is een ernstige ziekte van een kind van de topmanager straks reden om een winstwaarschuwing af te geven? Enkele uitkomsten uit verschillende onderzoeken: na de dood van een kind van een topmanager daalt de bedrijfswinst gemiddeld 21% in 2 jaar na deze ingrijpende gebeurtenis in het privé-leven als een topmanager een groot huis koopt of laat bouwen, doet zijn/haar bedrijf het gemiddeld veel slechter dan de markt in zijn geheel bedrijven leveren ondermaatse prestaties als hun topmanagers prijzen hebben gekregen van de zakelijke pers bedrijven die een narcistische topmanager hebben, hebben grotere schommelingen in de winstgevendheid. Overigens zijn de wetenschappers nog niet zo ver dat zij de precieze oorzaken hiervan hebben kunnen aantonen. Dat neemt niet weg dat investeerders wel raad weten met dit soort onderzoek. "Een topmanager koopt een groot huis en heeft vervolgens een inrichter en landschapsarchitect nodig. Je steekt een hoop geld en energie in zoiets, en die kun je beter steken in het leiden van je bedrijf", aldus vermogensbeheer Frederick E. Rowe jr. Het goede nieuws voor topmanagers is dat zij rechtstreeks veel invloed hebben op het bedrijf. Met deze wetenschap kunnen ze hun voordeel doen in de discussie over topinkomens. De tragiek is dat zodra ze tijd besteden aan het grootschalig uitgeven van hun geld dit ten koste kan gaan van de bedrijfswinst. En hierdoor komt hun persoonlijk leven steeds meer onder een vergrootglas te liggen. Meer lezen: 'Do CEO's matter?', wetenschappelijk artikel van drie hoogleraren financiën Morten Bennedsen (Copenhagen Business School), Francisco Pérez-González (Columbia University) en Daniel Wolfenzon (New York University) 'Where are the shareholders’ mansions? CEOs’ home purchases, stock sales, and subsequent company performance', wetenschappelijk artikel van twee hoogleraren financiën Crocker Liu (Arizona State University) en David Yermack (New York University) 'It's all about me: Narcissistic Chief Executive Officers and Their Effects on Company Strategy and Performance' van de hoogleraren Arijit Chatterjee en Donald C. Hambrick (beiden van Pennsylvania State University).
Het persoonlijke leven van de topmanager heeft invloed op de bedrijfswinst. Dat blijkt uit enkele onderzoeken waarover NRC Handelsblad dit weekend publiceerde. Is een ernstige ziekte van een kind van de topmanager straks reden om een winstwaarschuwing af te geven?
Enkele uitkomsten uit verschillende onderzoeken:
Het goede nieuws voor topmanagers is dat zij rechtstreeks veel invloed hebben op het bedrijf. Met deze wetenschap kunnen ze hun voordeel doen in de discussie over topinkomens. De tragiek is dat zodra ze tijd besteden aan het grootschalig uitgeven van hun geld dit ten koste kan gaan van de bedrijfswinst. En hierdoor komt hun persoonlijk leven steeds meer onder een vergrootglas te liggen.
Meer lezen:
'Do CEO's matter?', wetenschappelijk artikel van drie hoogleraren financiën Morten Bennedsen (Copenhagen Business School), Francisco Pérez-González (Columbia University) en Daniel Wolfenzon (New York University)
'Where are the shareholders’ mansions? CEOs’ home purchases, stock sales, and subsequent company performance', wetenschappelijk artikel van twee hoogleraren financiën Crocker Liu (Arizona State University) en David Yermack (New York University)
'It's all about me: Narcissistic Chief Executive Officers and Their Effects on Company Strategy and Performance' van de hoogleraren Arijit Chatterjee en Donald C. Hambrick (beiden van Pennsylvania State University).