Wervingsprofessionals hebben het druk, want er zijn weer vacatures te vervullen. Daarbij besteden ze vooral meer aandacht aan employer branding, de inzet van social media en optimale vacatureteksten. De budgetten stijgen weer, wat duidt op een sterk herstel van de wervingsmarkt.
Dat stelt de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie op basis van het derde onderzoek Stand van Werven. Voor het onderzoek, zijn 289 wervingsprofessionals in de eerste drie weken van 2016 ondervraagd door onderzoeksbureau Intelligence Group.
Meer mensen aannemen, meer budget
De helft van de ondervraagden verwacht in 2016 meer mensen aan te nemen. Het belang van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment wordt in 2016 dan ook belangrijker voor de organisatie. Hoewel dit vooral geldt voor organisaties van 200 personen of groter, zit de meeste groei bij de kleinere organisaties.
Eén op de zes wervingsprofessionals verwacht minder wervingsbudget in 2016, maar meer dan een derde (36%) krijgt er budget bij. Binnen de grotere budgetten wordt meer ruimte gemaakt voor employer branding (70%), social media (67%) en aandacht voor betere vacatureteksten (66%). Verder wordt meer ingezet op LinkedIn, analytics en toepassingen voor smartphones en tablets.
Verschillen tussen kleine en grote organisaties
Kleinere organisaties, met minder dan 200 medewerkers, doen meer aan directe werving in vergelijking met de grotere organisaties. Dat is te zien bij hun activiteiten op LinkedIn, en de groei in aannames en bij instroom.
Voor middelgrote organisaties, tot 1200 medewerkers, ligt het accent meer op verleiden, zoals employer branding en het verbeteren van vacatureteksten. Grote organisaties leggen het accent op technische toepassingen, zoals analytics en mobile. Daarmee optimaliseren ze het wervingsproces en vergroten de impact van hun handelen binnen de organisatie.