Rutte en Samsom krijgen actieplan jeugdwerkloosheid
Mark Rutte en Diederik Samsom krijgen hulp van FNV-Jong om de kabinetsplannen tegen jeugdwerkloosheid concreet te maken. De vakbond stuurde de kabinetsinformateurs een actieplan met 10 punten.
De werkloosheid onder jongeren is in één jaar tijd met 30% gestegen. Vakbond FNV Jong wil daarom dat Mark Rutte en Diederik Samsom met een stevige aanpak komen in hun toekomstige kabinet. Om hen een handje te helpen presenteerde de jongerenvakbond een 10-punten actieplan.
Actieplan jeugdwerkloosheid
Het doorvoeren van dit actieplan zorgt ervoor dat jongeren sneller aan werkervaring komen, niet onnodig thuiszitten en niet in financiële problemen komen, stelt de bond. Volgens FNV Jong is een integrale aanpak nodig om de scherpe stijging van de jeugdwerkloosheid te stoppen.
De inhoud van het actieplan Jeugdwerkloosheid van FNV Jong, ziet er zo uit:
- Kies voor een integrale aanpak, waarbij rijk en gemeenten samenwerken. Daarnaast moet er een landelijke taskforce komen met speciale aandacht voor de werkloosheid onder kwetsbare groepen: jongeren met grote afstand tot de arbeidsmarkt en allochtone jongeren.
- Geef jongeren een Startersbeurs om werkervaring op te doen. Jongeren krijgen dan binnen één jaar na hun afstuderen, maximaal 6 maanden, een bedrag van 500 euro per maand. Hiermee bekostigen zij zelf een ervaringsplek (leren-werken) en het bedrijfsleven profiteert bovendien ook.
- Beperk tijdelijk de instroom bij (MBO-)opleidingen die minder of geen arbeidsmarktkansen bieden.
- Voer voor alle laatstejaars in MBO én HBO een mobiliteitsregistratie en vervolgadvies in, met directe doorgeleiding naar UWV Werkbedrijf, waar jongeren directe coaching krijgen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.
- Help jongeren meteen bij de Sociale dienst, niet pas na 4 weken. Laat de dienst direct meten hoe groot de afstand tot de arbeidsmarkt is.
- Laat jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt direct een hulptraject instromen voor het snel terugleiden naar de arbeidsmarkt.
- Oormerk ten minste 5% van het Participatiebudget voor begeleiding van jongeren met grote afstand tot de arbeidsmarkt.
- Voer een opzegtermijn in bij tijdelijke contracten. Bij het niet verlengen van een tijdelijk contract, kan de jonge werknemer meer tijd besteden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
- Verdubbel de WW-opbouw voor jongeren onder de 27 jaar, zodat zij een baan kunnen zoeken ‘zonder in armoede te vervallen’.
- Maak geld beschikbaar om startende jongeren, tot 5 jaar na het afstuderen, te faciliteren met loopbaanbegeleiding en bij- of omscholing.