Samenwerken bij verzuim verhoogt arbeidsproductiviteit

Verschil in belangen verzekeraars en werkgevers overbruggen.

Als werkgevers en verzekeraars beter samenwerken bij de aanpak van ziekteverzuim, kan de arbeidsproductiviteit in Nederland stijgen met 2,2 procent. Daarvoor moeten gezondheidsproblemen eerder opgemerkt worden en sneller behandeld. Als dat gebeurt, kunnen werknemers beter aan het werk gehouden worden. Ook moet er meer aandacht komen voor verzuimpreventie. Dat blijkt uit het rapport 'Synergie in de keten van zorg en sociale zekerheid: utopie of realiteit?' van Atos Consulting in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

De onderzoekers komen tot deze conclusie, nadat ze negen 'best practices' op het gebied van zorg en sociale zekerheid naar landelijk niveau hebben doorvertaald. Het rapport laat zien hoe werkgevers, werknemers, zorgverzekeraars en inkomensverzekeraars praktisch aan de slag kunnen om de kosten van ziekte en verzuim terug te brengen.

Het lastige is wel dat zorgverzekeraars, inkomensverzekeraars en werkgevers niet altijd de zelfde belangen hebben bij de aanpak van ziekteverzuim. Inkomensverzekeraars en werkgevers willen het ziekteverzuim zo kort mogelijk laten duren, maar dan moeten zorgverzekeraars juist extra investeren in preventie en snellere zorgpaden.

De onderzoekers adviseren daarom om nieuwe ‘verdienmodellen’ te ontwikkelen. Daarbij moeten alle partijen de kosten én de baten van korter ziekteverzuim met elkaar delen.

Kostenpost?
Het ziekteverzuim is in Nederland historisch laag. Hierdoor is er weinig aandacht voor de kosten van ziekteverzuim. Veel werkgevers zien de zorgpremie vooral als een kostenpost, in plaats van een instrument om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Ook preventie kost extra geld, waardoor werkgevers het rendement niet goed ervaren.

Volgens het rapport is de aanpak van verzuim toch lonend. Iedere euro die wordt geïnvesteerd in meer samenhang tussen zorg en sociale zekerheid, levert een winst van 2,10 euro op.

Loyaliteit
De onderzoekers menen dat een goede verzuimaanpak niet alleen leidt tot kostenbesparingen voor werkgevers en verzekeraars. Het betaalt zich ook uit in een positiever imago en een hogere loyaliteit. Gezonde en gemotiveerde werknemers leveren een hogere arbeidsproductiviteit en minder verloop op.

Verzekeraars kunnen zich onderscheiden door mensen met (dreigende) gezondheidsklachten snel en op maat te helpen. En ook werknemers reageren positief op programma's rond welzijn en gezondheid, vooral wanneer deze op vrijwillige basis worden aangeboden en er iets te kiezen valt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?