Schadeclaim vakantiedagen indienen kan tot 23 november

Werknemers die tussen 23 november 1996 en 1 januari 2012 meer dan een half jaar ziek geweest, kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding van de Staat, wegens niet uitbetaalde vakantiedagen. Zij kunnen daarvoor een schadeclaim indienen bij het Agentschap SZW.

Vóór 1 januari 2012 was in het Burgerlijk Wetboek geregeld dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde gedurende de laatste zes maanden van ziekte. Als een werknemer na langdurig ziek te zijn geweest werd ontslagen, dan kreeg hij voor de ziekteperiode alleen vakantiedagen uitbetaald over de laatste zes maanden van zijn zijn ziekte.

Omdat het Europees Hof van Justitie oordeelde dat dit indruist tegen de Europese Arbeidstijdenrichtlijn, is per 1 januari 2012 de wet aangepast en bouwen werknemers die ziek zijn ook over de hele ziekteperiode hun vakantiedagen op. Deze wetswijziging heeft echter uitsluitend betrekking op vakantiedagen die zijn opgebouwd na 1 januari 2012.

Staat is aansprakelijk
De Hoge Raad heeft op 18 september 2015 geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurige ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen.

Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn al ongeveer 1.300 schadeclaims ingediend. Nieuwe claims kunnen nog tot 23 november 2016 ingediend worden bij het Agentschap SZW.

Bewijzen meesturen noodzakelijk
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding zijn onder meer dat er een dienstverband is geweest tussen 23 november 1996 en 1 januari 2012, waarin de werknemer meer dan een half jaar ziek is geweest. Verder moet er bij het einde van het dienstverband geen volledige uitbetaling van vakantiedagen zijn geweest (in sommige cao’s was dit wel geregeld).

Bij het indienen van een schadeclaim moeten bewijzen worden meegestuurd over het arbeidsverleden, zoals contracten en loonstrookjes. Verder moeten papieren worden overlegd van het UWV, de bedrijfsarts of de huisarts.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?