Afgelopen maandag, op de Europese Dag van de Privacy, heeft de CPB, de Nederlandse privacy-waakhond, aangekondigd strenger toe te zien op privacy-schendingen. Inmiddels heeft ook vakbond FNV het onderwerp privacy ontdekt. Voor werkgevers kan de verleiding heel groot zijn om sollicitanten even te googlen. Volgens de FNV is dit strijdig met de privacywet en met de sollicitatiecode van de NVP. "De werkgever mag bij het maken van een keuze geen gebruik maken van gegevens die hij over een sollicitant via Google heeft verkregen. Enige tijd geleden werd een sollicitante geconfronteerd met pikante foto’s, die een werkgever op internet had gevonden. De foto’s bleken van een naamgenote te zijn", aldus de vakbond in het FNV E-magazine van gisteren. Rik van Steenbergen, een FNV-beleidsmedewerker: "In dit geval kreeg de sollicitante de kans om de verwarring op te helderen, maar vaak wordt het niet verteld. Toch is de werkgever in overtreding. Weliswaar heeft hij de gevonden informatie besproken, maar hij had die niet ongevraagd mogen opzoeken volgens de Wet op de Privacy." Als het aan de FNV ligt, behoort iedere schending van privacy door de werkgever tot een schadevergoeding te leiden. De FNV pleit voor een wetswijziging, zodat de werkgever bewijs tegen een werknemer niet mag gebruiken als dat is verkregen door het schenden van de privacy. Met dit rigide standpunt zal de vakbond het tegendeel bereiken van wat zij wil. P&O-ers, recruiters en leidinggevenden zullen kandidaten blijven googlen. Om een schadevergoeding te voorkomen, zullen zij dat nooit aan de sollicitant laten blijken. Hierdoor krijgt deze geen enkele kans om de gevonden zaken recht te zetten of toe te lichten.
Afgelopen maandag, op de Europese Dag van de Privacy, heeft de CPB, de Nederlandse privacy-waakhond, aangekondigd strenger toe te zien op privacy-schendingen. Inmiddels heeft ook vakbond FNV het onderwerp privacy ontdekt.
Voor werkgevers kan de verleiding heel groot zijn om sollicitanten even te googlen. Volgens de FNV is dit strijdig met de privacywet en met de sollicitatiecode van de NVP.
"De werkgever mag bij het maken van een keuze geen gebruik maken van gegevens die hij over een sollicitant via Google heeft verkregen. Enige tijd geleden werd een sollicitante geconfronteerd met pikante foto’s, die een werkgever op internet had gevonden. De foto’s bleken van een naamgenote te zijn", aldus de vakbond in het FNV E-magazine van gisteren.
Rik van Steenbergen, een FNV-beleidsmedewerker: "In dit geval kreeg de sollicitante de kans om de verwarring op te helderen, maar vaak wordt het niet verteld. Toch is de werkgever in overtreding. Weliswaar heeft hij de gevonden informatie besproken, maar hij had die niet ongevraagd mogen opzoeken volgens de Wet op de Privacy."
Als het aan de FNV ligt, behoort iedere schending van privacy door de werkgever tot een schadevergoeding te leiden. De FNV pleit voor een wetswijziging, zodat de werkgever bewijs tegen een werknemer niet mag gebruiken als dat is verkregen door het schenden van de privacy.
Met dit rigide standpunt zal de vakbond het tegendeel bereiken van wat zij wil. P&O-ers, recruiters en leidinggevenden zullen kandidaten blijven googlen. Om een schadevergoeding te voorkomen, zullen zij dat nooit aan de sollicitant laten blijken. Hierdoor krijgt deze geen enkele kans om de gevonden zaken recht te zetten of toe te lichten.