Schadevergoeding voor werknemer met asbestose
Bewijs vaak moeilijk te leveren.
Voor het eerst heeft een werkgever een schikkingsbedrag betaald voor een werknemer die
asbestose kreeg door het werken met asbest. De zaak was aanhangig gemaakt door het
Bureau Beroepsziekten FNV.
In het verleden zijn al wel schadevergoedingen betaald aan werknemers die
longvlieskanker kregen van het werken met asbest. Voor mensen met asbestose en andere asbestgerelateerde aandoeningen is het moeilijker om financiële genoegdoening te krijgen, volgens de FNV.
Meer aan het licht
Het Bureau Beroepsziekten denkt dat de komende tijd meer zaken aan het licht zullen komen waarbij medewerkers ziekteverschijnselen ontwikkelen door het werken met asbest. In de jaren negentig werd de toepassing van asbest weliswaar verboden, maar ziekteverschijnselen openbaren zich pas tientallen jaren later.
In de zaak waarin nu schadevergoeding is betaald, kwam een elektromonteur jarenlang onbeschermd in aanraking met asbest. Hij moest kabels door plafonds trekken; daarbij kwamen asbestdeeltjes vrij. Dat realiseerde de medewerker zich pas in de jaren tachtig.
Een paar jaar geleden kreeg hij asbestose en schakelde het Bureau Beroepsziekten in. Dat heeft vervolgens een schikking getroffen met het staalbedrijf. De hoogte van de schadevergoeding kan niet bekend worden gemaakt.
Harde bewijzen nodig
Probleem met het verkrijgen van schadevergoedingen is dat werknemers met asbestgerelateerde kwalen moeten bewijzen dat ze in aanraking zijn gekomen met asbest.
Verzekeraars willen harde bewijzen zien, anders keren ze geen schadevergoeding uit. Omdat het vaak over zaken van wel veertig jaar geleden gaat, is het belangrijk om bij contact met asbest een dossier aan te leggen voor later.
Instituut asbestslachtoffers
De overheid heeft in samenwerking met sociale partners en verzekeraars in 2000 het Instituut werknemers Asbestslachtoffers opgericht. Deze organisatie helpt werknemers bij het verhalen van financiële schade als gevolg van blootstelling aan asbest. Alleen werknemers met longvlieskanker kunnen hier terecht. De FNV wil dat werknemers met asbestose ook door het instituut worden geholpen.