Bij innovatie wordt nog vaak gedacht aan het investeren in Willie Wortels. Om aan te geven dat vernieuwing op het werk veel meer is dan het gebruiken van de nieuwste technologische snufjes, is het begrip sociale innovatie bedacht. Maar wat is het eigenlijk? En wat valt er allemaal onder? Het Dagblad Trouw en CNV Bedrijvenbond lanceerden vorig de Beter Werk Wedstrijd. Zij loofden prijzen uit voor de beste ideeën om aangenamer, beter en vooral slimmer te werken. Want: "Voor nieuwe technologie gaat bij bedrijven alles aan de kant. Maar die andere productiefactor, de mens, wordt vaak vergeten. Toch liggen de krachtigste innovaties op het sociale vlak", aldus de initiatiefnemers. Een jury onder leiding van Groenlinks-politica Femke Halsema heeft de ideeën beoordeeld op vier criteria: - originaliteit ("omdat sociale innovatie gaat over het op een vernieuwende manier aanwenden van de kennis binnen een organisatie") - medewerker moet centraal staan - toepasbaarheid - versterkende uitwerking op de economie ("wanneer mensen beter en aangenamer kunnen werken, stijgt de arbeidsproductiviteit", aldus Trouw). Omdat geen van de ingezonden ideeën aan de criteria voldeed, heeft de jury de drie beschikbare prijzen niet toegekend. Wat de jury overigens opviel was dat veel voorstellen bedoeld waren om relatief eenvoudige problemen in de arbeidsverhoudingen op te lossen; met als meest gesignaleerde probleem de communicatie tussen leidinggevenden en de werkvloer. "Er is nog veel werk aan de winkel", aldus halsema in Trouw. "Goede arbeidsverhoudingen vormen immers de basis voor sociale innovatie. Beide partijen moeten elkaar kunnen vertrouwen, anders is er geen voedingsbodem voor vernieuwing binnen een onderneming." Een andere constatering van de initiatiefnemers: bij de top van onderneming begint het begrip sociale innovatie te leven, maar bij werknemers is dat nog lang niet het geval.
Bij innovatie wordt nog vaak gedacht aan het investeren in Willie Wortels. Om aan te geven dat vernieuwing op het werk veel meer is dan het gebruiken van de nieuwste technologische snufjes, is het begrip sociale innovatie bedacht. Maar wat is het eigenlijk? En wat valt er allemaal onder?
Het Dagblad Trouw en CNV Bedrijvenbond lanceerden vorig de Beter Werk Wedstrijd. Zij loofden prijzen uit voor de beste ideeën om aangenamer, beter en vooral slimmer te werken. Want: "Voor nieuwe technologie gaat bij bedrijven alles aan de kant. Maar die andere productiefactor, de mens, wordt vaak vergeten. Toch liggen de krachtigste innovaties op het sociale vlak", aldus de initiatiefnemers.
Een jury onder leiding van Groenlinks-politica Femke Halsema heeft de ideeën beoordeeld op vier criteria:
- originaliteit ("omdat sociale innovatie gaat over het op een vernieuwende manier aanwenden van de kennis binnen een organisatie")
- medewerker moet centraal staan
- toepasbaarheid
- versterkende uitwerking op de economie ("wanneer mensen beter en aangenamer kunnen werken, stijgt de arbeidsproductiviteit", aldus Trouw).
Omdat geen van de ingezonden ideeën aan de criteria voldeed, heeft de jury de drie beschikbare prijzen niet toegekend. Wat de jury overigens opviel was dat veel voorstellen bedoeld waren om relatief eenvoudige problemen in de arbeidsverhoudingen op te lossen; met als meest gesignaleerde probleem de communicatie tussen leidinggevenden en de werkvloer. "Er is nog veel werk aan de winkel", aldus halsema in Trouw. "Goede arbeidsverhoudingen vormen immers de basis voor sociale innovatie. Beide partijen moeten elkaar kunnen vertrouwen, anders is er geen voedingsbodem voor vernieuwing binnen een onderneming."
Een andere constatering van de initiatiefnemers: bij de top van onderneming begint het begrip sociale innovatie te leven, maar bij werknemers is dat nog lang niet het geval.