Spanning raakt uit de arbeidsmarkt

Minder banen erbij, nog wel veel vacatures.

Na een lange periode van arbeidskrapte, is de spanning op de arbeidsmarkt eind 2008 merkbaar aan het dalen. De groei van het aantal banen is in de loop van het jaar sterk afgezwakt en het gaat ook niet meer zo hard met de daling van het aantal werklozen. Er staat nog wel een recordaantal vacatures open, maar het aantal uitzenduren is licht gedaald. Dat blijkt uit gegevens van het CBS.

De economische teruggang heeft ook effecten op de toename van het aantal banen. Maar aan het einde van het economisch hoogtij, hebben meer mensen (beter) betaald werk en zijn er minder aangewezen op een uitkering.

Meer vrouwen en ouderen werken
Door de ongekende vraag naar personeel van de afgelopen jaren, hebben veel vrouwen en 55-plussers betaald werk gevonden. Er kwamen vooral veel grote deeltijdbanen bij.

Het beroep op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bijstand is gedaald tot historisch lage niveaus. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn de cao-lonen en ook de loonkosten per arbeidsjaar sneller gestegen dan in voorgaande jaren.

Vaart uit banengroei
In het derde kwartaal van 2008 waren er 108 duizend banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Dit is een stijging van 1,4 procent. Deze stijging is duidelijk minder dan in de anderhalf jaar daarvoor toen de groei tussen de 2 en 3 procent lag.

Rekening houdend met seizoensinvloeden was er van kwartaal op kwartaal vrijwel geen groei in banen meer. Dit is voor het eerst sinds eind 2004.

De banengroei was het hoogst in de zakelijke dienstverlening (2,5 procent) en handel (2,4 procent), maar daar zat voordien nog veel meer groei in. In de uitzendbranche, de horeca, de landbouw en bij het openbaar bestuur waren er zelfs iets minder banen dan een jaar eerder.

Hogere lonen
De lonen van werknemers lagen in het derde kwartaal van dit jaar 3,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Het grootste deel van deze loonstijging is een gevolg van de stijging van de cao-lonen.

De loonkosten per arbeidsjaar stegen in deze periode met 4,4 procent nog iets harder dan de lonen. Dit kwam door hogere werkgeverslasten voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Deze loonkostenstijging is de hoogste in meer dan vier jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?