Steeds minder werk voor reïntegratiebedrijven

Terugleiden naar werk binnen eigen organisatie regelen werkgevers vaker zelf.

Circa 6% van de bedrijven schakelde in 2005 voor reïntegratietaken rechtstreeks een reïntegratiebedrijf in. In 2004 was dit nog 8% van de bedrijven. Steeds vaker worden er andere partijen ingeschakeld en daarnaast regelt 72% van de respondenten de reïntegratie zelf of helemaal niet. Dat staat in de ‘Arbodiensten- en Reïntegratiemarkt Monitor’ van marktonderzoekbureau Heliview. Aan de monitor doen jaarlijks 700 bedrijven en instellingen mee.

Door de invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) in januari 2006 worden werkgevers gestimuleerd om te zoeken naar mogelijkheden zodat de werknemer weer aan de slag kan. De WIA levert nog eens een nieuwe stroom op van kandidaten voor reïntegratie, omdat een uitkering alleen nog in situaties van volledige en onomkeerbare arbeidsongeschiktheid mogelijk is. Werkgevers hebben er daarom alle belang bij om medewerkers op een behoorlijke manier te laten reïntegreren, binnen of buiten de organisatie.

Reïntegratie bij een andere werkgever komt meer voor naarmate het bedrijf groter is, vooral binnen de branches overheid (56%), landbouw/industrie/nutsbedrijven (49%), transport/ opslag/ communicatie (49%) en bouwnijverheid (48%). Circa 6% van de bedrijven regelt dit zelf en 29% besteedt het uit. Reïntegratie binnen de eigen organisatie, regelen werkgevers vaker zelf.

De trajecten die voornamelijk ingekocht worden voor werknemers zijn medische begeleiding, gevolgd door arbeidsbemiddeling. Opvallend is dat verreweg de meeste werkgevers voor deze trajecten een arbodienst of een verzekeraar inschakelen. Slechts een klein percentage van de bedrijven schakelt voor een reïntegratietraject rechtstreeks een reïntegratiebedrijf in. Het reïntegratiebedrijf dat het meest wordt ingeschakeld is Salto Reïntegratie (14%).

Verder blijkt uit het onderzoek dat circa tweederde van de werkgevers, die een reïntegratiebedrijf hebben ingeschakeld, afspraken maakt op basis van een inspanningsverplichting. Daarbij dient het reïntegratiebedrijf voldoende activiteiten te realiseren om een herplaatsing te bespoedigen. Circa 16% heeft voornamelijk afspraken gemaakt op basis van een resultaatverplichting. Bij deze afspraak is een opdracht pas succesvol uitgevoerd als een medewerker daadwerkelijk herplaatst is. Bij de overige 24% geldt een combinatievorm.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?