P&O-nieuws haal je tegenwoordig niet meer (alleen) uit je vakblad. Veel internetsites (al dan niet met professionele redacties) en weblogs vechten om de aandacht van de HRM'er en manager. Maar hoe betrouwbaar zijn die? De traditionele rol van de journalist als een min of meer onafhankelijke selecteur van nieuws staat onder druk. Om al die nieuwssites te vullen (zodat geld kan worden verdiend met advertenties), hebben de kleine redacties nauwelijks tijd voor een kritische beoordeling van het aangeboden 'nieuws'. Klakkeloos wordt nieuws van andere bronnen overgenomen, zonder dit kritisch te beoordelen op nieuwswaarde en betrouwbaarheid. Zo wordt van een burgemeester die in het ziekenhuis ligt, ten onrechte gemeld dat zij is overleden. Bij P&O-nieuwsbronnen is het niet anders. Neem bijvoorbeeld Nu Z, een site met nieuws voor professionals van dezelfde uitgever als Nu.nl. Nu Z heeft een HRM-rubriek die van verschillende bronnen het nieuws overneemt. Voor een groot deel ongetwijfeld afkomstig van betrouwbare bronnen. Soms levert dat nieuws op dat eindeloos is gereclycled. Een voorbeeld hiervan is deze week het nieuwsbericht Helft loonbedrijven fraudeert. Op de Nu Z-site lezen we dat Zibb de bron is. Als we doorklikken naar het eigenlijke bericht, heeft Zibb het weer van het Vakblad voor de Bloemisterij, dat het overigens heeft overgenomen van AD editie Westland. Erger is misschien wel dat persberichten die een professionele redactie zou weggooien of sterk inkorten, ineens op Nu Z kunnen verschijnen. De site neemt simpelweg persberichten over die worden verspreid door Nieuwsbank en ANP Perssupport. Dat betekent dat elk bedrijf dat via deze kanalen zijn persberichten verstuurt, relatief eenvoudig het nieuws kan halen. Want de kritische journalist is vervangen door een zoekmachine of een RSS-feed. Het herkauwen van nieuws heeft soms ook zijn komische kanten. Onlangs publiceerde een PZ-site een bericht dat al enkele weken oud was. De meeste internetsites hadden dan ook allang over dit onderwerp geschreven. Nu de site het nieuwtje opnieuw onder de aandacht bracht, kreeg het een tweede leven. Het 'copy and paste' circus begon opnieuw. Veel HRM-sites namen het bericht voor de tweede keer op.
P&O-nieuws haal je tegenwoordig niet meer (alleen) uit je vakblad. Veel internetsites (al dan niet met professionele redacties) en weblogs vechten om de aandacht van de HRM'er en manager. Maar hoe betrouwbaar zijn die?
De traditionele rol van de journalist als een min of meer onafhankelijke selecteur van nieuws staat onder druk. Om al die nieuwssites te vullen (zodat geld kan worden verdiend met advertenties), hebben de kleine redacties nauwelijks tijd voor een kritische beoordeling van het aangeboden 'nieuws'. Klakkeloos wordt nieuws van andere bronnen overgenomen, zonder dit kritisch te beoordelen op nieuwswaarde en betrouwbaarheid. Zo wordt van een burgemeester die in het ziekenhuis ligt, ten onrechte gemeld dat zij is overleden.
Bij P&O-nieuwsbronnen is het niet anders. Neem bijvoorbeeld Nu Z, een site met nieuws voor professionals van dezelfde uitgever als Nu.nl. Nu Z heeft een HRM-rubriek die van verschillende bronnen het nieuws overneemt. Voor een groot deel ongetwijfeld afkomstig van betrouwbare bronnen.
Soms levert dat nieuws op dat eindeloos is gereclycled. Een voorbeeld hiervan is deze week het nieuwsbericht Helft loonbedrijven fraudeert. Op de Nu Z-site lezen we dat Zibb de bron is. Als we doorklikken naar het eigenlijke bericht, heeft Zibb het weer van het Vakblad voor de Bloemisterij, dat het overigens heeft overgenomen van AD editie Westland.
Erger is misschien wel dat persberichten die een professionele redactie zou weggooien of sterk inkorten, ineens op Nu Z kunnen verschijnen. De site neemt simpelweg persberichten over die worden verspreid door Nieuwsbank en ANP Perssupport. Dat betekent dat elk bedrijf dat via deze kanalen zijn persberichten verstuurt, relatief eenvoudig het nieuws kan halen. Want de kritische journalist is vervangen door een zoekmachine of een RSS-feed.
Het herkauwen van nieuws heeft soms ook zijn komische kanten. Onlangs publiceerde een PZ-site een bericht dat al enkele weken oud was. De meeste internetsites hadden dan ook allang over dit onderwerp geschreven. Nu de site het nieuwtje opnieuw onder de aandacht bracht, kreeg het een tweede leven. Het 'copy and paste' circus begon opnieuw. Veel HRM-sites namen het bericht voor de tweede keer op.