Er moet een einde komen aan de oneigenlijke detachering van arbeidsmigranten die niet tot de EU behoren. Die detachering gebeurt met een sluiproute via een andere EU-lidstaat, waardoor in 2023 zo’n 23 duizend arbeidsmigranten van buiten de EU toch in ons land aan het werk konden. Deze constructie omzeilt het Nederlandse toelatingsbeleid en leidt vaak tot misstanden. Het kabinet wil hier een rem op zetten.
Samen met zes andere EU-lidstaten roept minister Eddy van Hijum (SZW) de Europese Commissie op om deze sluiproute af te dichten en grensoverschrijdende handhaving te verbeteren. Dit moet misstanden tegengaan en zorgen voor eerlijke arbeidsvoorwaarden.
De oproep van Nederland wordt gesteund door België, Denemarken, Duitsland, Italië, Luxemburg en Letland, samen goed voor meer dan 40% van de EU-bevolking. De Europese Commissie zal nu moeten beslissen of en hoe de regels worden aangescherpt.
Oneigenlijke detachering van buiten EU
In 2023 werden 23.000 arbeidsmigranten van buiten de EU via een andere EU-lidstaat gedetacheerd naar Nederland. Deze constructie wordt gebruikt om het Nederlandse toelatingsbeleid te omzeilen en zorgt voor allerlei problemen. Gedetacheerde derdelanders, zoals deze groep wordt genoemd, hebben vaak minder bescherming en zijn sterk afhankelijk van hun werkgever voor hun werk- en verblijfsvergunning. Dit maakt hen extra kwetsbaar voor misbruik en slechte arbeidsomstandigheden.
Volgens minister Van Hijum is het noodzakelijk om misbruik van deze route aan te pakken zodat er meer grip komt op arbeidsmigratie. Nederland pleit voor uniforme regels binnen de EU en betere grensoverschrijdende handhaving door de Europese Arbeidsautoriteit (ELA).
Oproep voor strengere en heldere EU-regelgeving
Detachering binnen de EU is een recht onder het vrije verkeer van diensten. In de praktijk blijkt echter dat regels niet eenduidig worden toegepast door verschillende lidstaten, waardoor schijnconstructies ontstaan. Zo is het onduidelijk hoe lang een werknemer in een EU-land gewerkt moet hebben voordat hij in een ander EU-land mag werken. Nederland wil dat deze regels verduidelijkt worden en strenger worden gehandhaafd.