Studie over de grens geeft kans op hoger salaris
Studenten blijven na studie wonen in buitenland.
Een studie in het buitenland geeft geen grotere kans op een baan. Wel krijgen werknemers die in het buitenland studeerden een hoger salaris. Dat blijkt uit een publicatie van het Centraal Planbureau (CPB), waarin ook staat dat veel studenten nog een tijdje in het buitenland blijven wonen na het afronden van hun studie.
Een studie in het buitenland geeft studenten geen hogere kans op werk dan vergelijkbare studenten die in Nederland blijven. Waarschijnlijk komt dit omdat deze categorie werknemers in het algemeen geen moeite heeft met het vinden van werk. Afgestudeerden die in het buitenland hebben gestudeerd, verdienen gemiddeld wel een hoger salaris. Het is echter niet duidelijk of de studie in het buitenland hiervan de oorzaak is. Afgestudeerden die in het buitenland hebben gestudeerd, werken ook vaker in banen waarin internationale contacten belangrijk zijn.
Studenten die na hun afstuderen in Nederland nog enige tijd in het buitenland gaan studeren, blijken in de eerste jaren na afloop van deze studie vaak in het buitenland te gaan wonen. De kans op vestiging buiten Nederland neemt toe met de duur van de studie en lijkt het directe gevolg te zijn van de studie in het buitenland. Door het verkrijgen van een beurs neemt de kans op studeren in het buitenland aanmerkelijk toe en stijgt ook de duur van deze studie.
In hoeverre het vertrek van afgestudeerden naar het buitenland consequenties heeft voor de welvaart in Nederland is in deze studie van het CPB niet diepgaand onderzocht. Enerzijds kan Nederland profiteren doordat nieuwe relaties kunnen ontstaan met het buitenland. Als buitenlandse studenten terugkeren naar Nederland, kunnen ze hun internationale ervaringen inzetten voor de Nederlandse economie. Anderzijds kan het vertrek van getalenteerde afgestudeerden nadelig zijn voor de groei van de productiviteit in Nederland.