Het kabinet gaat toch geen minimumtarief van 16 euro invoeren voor zzp’ers. De maatregel blijkt niet effectief voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, terwijl het de bedoeling was om hen juist te beschermen. Ook de zelfstandigenverklaring voor zzp’ers met een hoog tarief is van de baan. Het kabinet gaat wél door met de webmodule die de werkrelatie van zzp’ers moet vaststellen, al is dat de komende tijd nog wel in de vorm van een pilot. Tot 2021 zal de Belastingdienst bovendien niet handhaven op de huidige, verouderde, regelgeving.
Het kabinet werkt al jaren aan nieuwe wet- en regelgeving rond zzp. Een arbeidsmarkthervorming is nodig omdat zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt nogal eens ‘schijnzelfstandigheid’ hebben, terwijl zij op de keper beschouwd eigenlijk werknemers zijn. Opdrachtgevers maken gebruik van de flexibiliteit en de lage kosten, terwijl de zzp’ers in deze groep geen arbeidsrechtelijke bescherming hebben en ook maar weinig financiële reserves hebben. Dat laatste werd tijdens de coronacrises nog eens extra duidelijk.
Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Vijlbrief, mede namens staatssecretaris Keijzer, aan de Tweede Kamer. In de brief (PDF) staat ook dat het kabinet afziet van het indienen van het wetsvoorstel met de maatregelen voor een minimumtarief voor zzp’ers en de zelfstandigenverklaring voor de hogere tarieven.
Webmodule bepaalt arbeidsrelatie
Een deel van de bedrijven zal in de toekomst de werkrelatie anders moeten vormgeven als ze een opdracht door een zzp’er willen laten uitvoeren. Vanaf het najaar kunnen ze vrijwillig een webmodule gebruiken om te bepalen of er een arbeidsrelatie is (en er dan dus premies en belasting afgedragen moeten worden). Als de pilotfase achter de rug is, wordt het invullen van de webmodule verplicht.
De webmodule is een online vragenlijst waarmee (zakelijke) opdrachtgevers straks duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag of een opdracht ‘buiten dienstbetrekking’ mag worden uitgevoerd. Als dat het geval is, wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Opdrachtgevers hebben dan de zekerheid dat ze geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen hoeven te betalen, mits de webmodule naar waarheid is ingevuld.
Geen minimumtarief zzp’ers
Verder heeft het kabinet besloten niet verder te gaan met het wetsvoorstel voor het minimumtarief en de zelfstandigenverklaring. Na internetconsultatie, stelt het kabinet vast dat het niet goed mogelijk om tegemoet te komen aan de bezwaren zonder tegelijkertijd afbreuk te doen aan de effectiviteit van de maatregelen.
De lage tarieven blijven wel een probleem, maar sociale partners en andere partijen gaan afspraken maken over het werken met zelfstandigen. Daarnaast wil het kabinet de arbeidsmarktpositie van platformmedewerkers versterken. Zo moeten zij zich straks verplicht verzekeren voor ziekte, terwijl zij mogelijk ook premies gaan afdragen voor een nieuwe pensioenregeling. Ook bekijkt het kabinet of de regels voor bemiddelaars en uitzendbureaus, ook kunnen gaan gelden voor platforms (zoals bijvoorbeeld Uber).
Handhaving verlengd tot 2021
In principe geldt nu de Wet DBA nog, waarin is geregeld dat de opdrachtgever gebruik moet maken van een modelovereenkomst bij de inhuur van zelfstandige opdrachtnemers. Omdat die wet praktisch onwerkbaar bleek, is de uitvoering steeds opgeschort.
Het handhavingsmoratorium is nu in ieder geval weer tot 1 januari 2021 verlengd. Tijdens dit moratorium handhaaft de Belastingdienst als een opdrachtgever kwaadwillend blijkt, of als opdrachtgevers na aanwijzingen van de Belastingdienst hun werkwijze niet binnen een redelijke termijn aanpassen (in de meeste gevallen tot 3 maanden) wanneer blijkt dat sprake is van een dienstbetrekking.