Tekort aan koks door slecht personeelsbeleid

Werkgevers moeten rekening houden met eisen personeel.

Restaurants zitten de laatste jaren door de bloeiende economie zo vol, dat de Horeca zit te springen om goed gekwalificeerde koks. Dat meldt werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland in dagblad De Telegraaf. Maar volgens vakbond FNV Horeca heeft de sector door slecht personeelsbeleid zelf schuld aan het tekort aan keukenpersoneel.

Volgens de vakbond doen de horecawerkgevers veel te weinig om de uitstroom van geschoolde werknemers te beperken en de instroom van vakbekwaam personeel te bevorderen. Bovendien worden werknemers in sommige gevallen onderbetaald, zo blijkt uit een rapportage van de Arbeidsinspectie.

Eisen van werknemers
Uit onderzoek van FNV Horeca blijkt dat er genoeg mensen in de branche willen werken, maar dat werknemers wel steeds meer eisen stellen. Dat geldt zeker voor goed geschoolde koks. Volgens de vakbond moeten werkgevers meer rekening houden met de eisen van de werknemers, omdat het tekort aan vakbekwaam personeel anders alleen maar groter wordt.

Werknemers willen volgens de bond een optimale combinatie van inkomen, arbeidstijden en een goede balans tussen werk en privéleven. Verder spelen ook scholing, opleiding en carrièreperspectief een belangrijke rol.

Topoverleg horeca-arbeidsmarkt
Nog dit jaar, gaan vakbonden en de werkgeversorganisatie om de tafel zitten om over de horeca-arbeidsmarkt te overleggen. De afspraak over deze ‘topbijeenkomst’ is bij het afsluiten van de Horeca-CAO (februari 2008) al gemaakt.

Tijdens de top moeten concrete afspraken worden gemaakt over maatregelen voor een beter imago van de bedrijfstak en meer instroom van gemotiveerde nieuwe werknemers.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?