‘Wat wilt u over 5 jaar bereiken in uw professionele leven?’ Deze standaard recruitmentvraag kan behoorlijk slecht vallen bij een sollicitant die de zestig nadert. Als je dan niet beleefd reageert, kun je die baan wel vergeten. Maar wanneer je leeftijd en ervaring als pluspunt presenteert, kan dat juist in je voordeel werken.
Ann Brenoff is ook niet meer echt piepjong, maar het lukte haar toch om een gewilde senior-redacteurbaan binnen te slepen bij de Huffington Post. Niet door zich jonger voor te doen dan ze is, maar door haar leeftijd als pluspunt te presenteren.
Zelfreflectie voor recruiters
Brenoff vroeg wat rond bij leeftijdgenoten naar hun ervaringen als sollicitant en publiceerde een artikel met tips voor oudere sollicitanten, die ook de nodige zelfreflectie opleveren voor recruiters.
‘Werkgevers zoeken alleen maar jongeren’ is de misvatting van veel sollicitanten. Want werkgevers zoeken meestal naar talenten die een breed spectrum aan competenties meebrengen. Kennis, natuurlijk, maar ook werk- en levenervaring die veel jongeren nog missen. Van dat laatste kan de oudere sollicitant dus profiteren, daarom kan het helpen om je leeftijd juist te benadrukken. Het hielp Ann Brenoff in ieder geval aan een mooie baan die veel jongeren ook wel zouden willen hebben.
Tips voor oudere sollicitanten
De ervaringen van Brenoff en haar vrienden levert een leuke lijst met tips op voor oudere sollicitanten. Het uitgangspunt van de tips is dat je leeftijd ook als voordeel kunt presenteren, zonder in valkuilen te stappen waar je als oudere wel eens terecht zou kunnen komen.
Tip 1: Meet je ervaring breed uit en moffel je leeftijd niet weg
Ouderen krijgen nog wel eens het advies om hun CV zo neutraal mogelijk te maken, zodat hun leeftijd ‘minder opvalt’. Maar in de praktijk word je daar echt niet jonger van. Benadruk dus je brede ervaring waardoor je werksituaties goed kunt inschatten en als een stabiele factor kunt optreden
Tip 2: Ontslagen buiten je schuld? Maak daar een leerervaring van!
Wie door de recessie zijn of haar baan verliest, kan dat gerust met een opgeheven hoofd vertellen. Je bent buiten je schuld ontlsagen en hebt in de tussentijd waarschijnlijk een hoop geleerd.
Veel werkgevers zoeken naar kandidaten die met tegenslag kunnen omgaan. Daar weet je waarschijnlijk alles van. Zeker als je ook alles in het werk stelt om aan werk te komen, bij te blijven in je eigen vak of om te scholen voor ander werk. Pas op, maak er geen huilverhaal van, maar presenteer jezelf als iemand die door kan zetten, ook als het even tegen zit.
Tip 3. Zorg dat je bijblijft, maar blijf ook bij jezelf
Werkgevers die met een oudere in zee gaan, doen dat bewust. Je hoeft dus niet als een jongere te praten, of je zo te kleden. Blijf bij jezelf, maar zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de laatste techniek en ontwikkelingen.
Tip 4. Neem geen vader- of moederrol aan
Gebruik je ervaring, maar ga vooral niet ‘moederen’, want -zoals Brenoff het stelt- ‘niemand wil met zijn of haar moeder werken’.
Ze vertelt over een vriend die solliciteerde naar een functie in de reisbranche. Door een piepjonge recruiter werd hij geconfronteerd met zijn leeftijd (‘u bent ouder dan mijn vader’). In plaats van beledigd te antwoorden, vertelde hij welk leven hij leidde toen hij zo oud was als de recruiter: in zijn eentje over de wereld reizen door mee te liften op boten om uiteindelijk manager te worden op een cruiseschip. De recruiter zag zijn vader niet meer voor zich, maar een avontuurlijker versie van zichzelf. Brenoff’s vriend kreeg de baan.
Tip 5. Denk niet dat je de slimste bent
Een valkuil voor ouderen is dat ze denken alles wel te weten, omdat ze alles al gezien hebben. Dat is geen houding waar (toekomstige) collega’s blij mee zullen zijn. Stel je op als gelijke en aanvaard dat je niet alles (meer) weet van het werk, omdat er de afgelopen 35 jaar vast veranderingen zijn geweest die geen gesneden koek voor je zijn.
Tip 6. Buig vooroordelen om in voordelen
Je ziet ze al denken: ‘die ouwe taart weet vast niet hoe facebook of twitter werkt’. En misschien weet je het nu ook nog niet. Dan wordt het tijd om ervoor te zorgen dat je wel up to date bent. Neem een smartphone, start een twitteraccount of een pagina op facebook, Pinterest of Instagram. Zo moeilijk is dat echt niet en er gaan soms hele werelden open.
Blijf daarnaast wel lekker ‘je ouderwetse zelf’. Want waar je jonge collega’s elkaar voortdurend ‘appen’ om werk voor elkaar te krijgen, helpt het soms boven verwachting door gewoon even op te bellen of langs te lopen. Want bellen met een smartphone of even persoonlijk afstemmen, daar denken zij dan weer niet zo snel aan.