TNT-topman leidt Commissie arbeidsparticipatie

TNT-topman Peter Bakker gaat de Commissie arbeidsparticipatie leiden, die het kabinet heeft ingesteld. Aanleiding voor het instellen van de commissie is het vastlopen van de plannen van minister Donner om het ontslagrecht te versoepelen. Voor de minister was de hervorming van het ontslagrecht een noodzakelijk onderdeel van zijn beleid om meer werknemers aan het werk te krijgen. Juist vanwege zijn achtergrond bij TNT, waar de CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen, is het interessant dat het kabinet Peter Bakker heeft gevraagd als voorzitter van de Commissie arbeidsparticipatie. Tegenstanders van het versoepelen van de ontslagmogelijkheden roepen om het hardst dat de Commissie zich niet meer over dit onderwerp hoeft te buigen. Er is immers toch geen draagvlak voor. Maar of de Commissie het onderwerp ook daadwerkelijk zal laten rusten is de vraag. "De commissie moet voor 1 juni 2008 advies uitbrengen over maatregelen en instrumenten om de arbeidsparticipatie te verhogen tot 80 procent in 2016 en daarvoor in deze kabinetsperiode een substantiële stap te zetten. De commissie mag zich zonder beperkingen buigen over de vraag welke maatregelen nodig zijn", aldus het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De keuze van de TNT-topman als voorzitter is een interessante. Met de liberalisering van de postmarkt voor de boeg (en daarmee de komst van buitenlandse concurrenten) wil zijn bedrijf flink snoeien in de (personeels)kosten. De CAO-onderhandelingen zijn daarop vastgelopen. Zo wil TNT geen loonsverhoging afspreken voor de werknemers. Ook wil het bedrijf de komende jaren 6.500 tot 7.000 banen schrappen op een totaal van 58.000. Uit oogpunt van personeelskosten (en daarmee ook werkgelegenheid) is ook de stevige discussie relevant die woedt tussen vakbonden en werkgevers in de postmarkt over de manier waarop postbezorgers en koeriers worden betaald: een vast (minimum)loon of stukloon? Met deze ervaring in zijn bagage kan Peter Bakker nog interessante discussies voeren met de andere leden van zijn commissie: Lans Bovenberg (Netspar), Peter Ester (Universiteit Tilburg), Rens de Groot (Centrum voor Werk en Inkomen), Saskia Klosse (Universiteit Maastricht), Jan Willem Oosterwijk (Erasmus Universiteit), Dominic Schrijer (wethouder in Rotterdam) en Anton Westerlaken (oud CNV-voorzitter, Erasmus Medisch Centrum). Voor het eerst bij Personeelslog? Voor een nadere kennismaking met deze site, vind je een selectie van interessante artikelen op de Best of Personeelslog-pagina.

TNT-topman Peter Bakker voorzitter van de commissie arbeidsparticipatieTNT-topman Peter Bakker gaat de Commissie arbeidsparticipatie leiden, die het kabinet heeft ingesteld. Aanleiding voor het instellen van de commissie is het vastlopen van de plannen van minister Donner om het ontslagrecht te versoepelen. Voor de minister was de hervorming van het ontslagrecht een noodzakelijk onderdeel van zijn beleid om meer werknemers aan het werk te krijgen.
Juist vanwege zijn achtergrond bij TNT, waar de CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen, is het interessant dat het kabinet Peter Bakker heeft gevraagd als voorzitter van de Commissie arbeidsparticipatie.

Tegenstanders van het versoepelen van de ontslagmogelijkheden roepen om het hardst dat de Commissie zich niet meer over dit onderwerp hoeft te buigen. Er is immers toch geen draagvlak voor. Maar of de Commissie het onderwerp ook daadwerkelijk zal laten rusten is de vraag.
"De commissie moet voor 1 juni 2008 advies uitbrengen over maatregelen en instrumenten om de arbeidsparticipatie te verhogen tot 80 procent in 2016 en daarvoor in deze kabinetsperiode een substantiële stap te zetten. De commissie mag zich zonder beperkingen buigen over de vraag welke maatregelen nodig zijn", aldus het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De keuze van de TNT-topman als voorzitter is een interessante. Met de liberalisering van de postmarkt voor de boeg (en daarmee de komst van buitenlandse concurrenten) wil zijn bedrijf flink snoeien in de (personeels)kosten. De CAO-onderhandelingen zijn daarop vastgelopen. Zo wil TNT geen loonsverhoging afspreken voor de werknemers. Ook wil het bedrijf de komende jaren 6.500 tot 7.000 banen schrappen op een totaal van 58.000.
Uit oogpunt van personeelskosten (en daarmee ook werkgelegenheid) is ook de stevige discussie relevant die woedt tussen vakbonden en werkgevers in de postmarkt over de manier waarop postbezorgers en koeriers worden betaald: een vast (minimum)loon of stukloon?

Met deze ervaring in zijn bagage kan Peter Bakker nog interessante discussies voeren met de andere leden van zijn commissie: Lans Bovenberg (Netspar), Peter Ester (Universiteit Tilburg), Rens de Groot (Centrum voor Werk en Inkomen), Saskia Klosse (Universiteit Maastricht), Jan Willem Oosterwijk (Erasmus Universiteit), Dominic Schrijer (wethouder in Rotterdam) en Anton Westerlaken (oud CNV-voorzitter, Erasmus Medisch Centrum).














Voor het eerst bij Personeelslog?

Voor een nadere kennismaking met deze site, vind je een selectie van interessante artikelen op de Best of Personeelslog-pagina.


Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?