Toch uitkering voor zwangere zelfstandige

Vanaf tweede helft 2008.

Zelfstandige onderneemsters die zwanger zijn, krijgen toch een minimumuitkering voor zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het kabinet gaat overstag, na druk uit de Tweede Kamer en uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling.

Vrouwelijke zelfstandigen hebben straks recht op een uitkering van 16 weken. De hoogte hangt af van de inkomsten in het voorafgaande jaar. De uitkering is nooit hoger dan het wettelijk minimumloon (1317 euro bruto per maand). De regeling wordt door alle belastingbetalers opgebracht, zodat onderneemsters geen aparte premie hoeven te betalen.

Zwangere zelfstandigen hebben geen recht op zwangerschaps- of bevallingsverlof meer, sinds het afschaffen van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) in 2004. In de praktijk blijkt het echter moeilijk om hiervoor zelf een particuliere verzekering af te sluiten. Bovendien verzekeren sommige maatschappijen het ‘risico’ van zwangerschap wel, en andere juist niet.

Risico
Eerst wilde het kabinet niet van repareren weten. Maar nu onderkennen de ministers Donner en Van der Hoeven (van SZW en EZ) toch het risico dat vrouwen te lang doorwerken tot de bevalling en daarna te snel weer aan het werk gaan. Dat kan ten koste gaan van de gezondheid van moeder en kind.

De regeling wordt opgenomen in de Wet arbeid en zorg. Dit betekent dat een wetswijziging nodig is. Naar verwachting gaat de regeling in de tweede helft van 2008 in. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zal de regeling uitvoeren.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?