Tweeduizend extra politiemensen door aanpak verzuim

Verzuim daalt 39 procent in zeven jaar.

Door uitgekiende aandacht voor arbeidsomstandigheden, verzuim en reïntegratie, daalde het ziekteverzuim bij de politie in zeven jaar van 9,4 naar 5,7 procent in 2007. Hierdoor kunnen 2032 extra medewerkers worden ingezet. Het lagere verzuim levert een besparing op van 91 miljoen euro. Deze resultaten zijn op 7 juni op de slotconferentie van het landelijk project Arbeid & Politie gepresenteerd.

Politiewerk kan slopend zijn en dat komt tot uitdrukking in het ziekteverzuimpercentage. Daarom zijn na 2000 bij de politie arboconvenanten afgesloten voor vermindering van de psychische belasting en reductie van het ziekteverzuim (inclusief langdurig zieken en WAO'ers/ WIA'ers).

Politiemedewerkers ervaren nu minder werkdruk en voelen zich mentaal beter, zo blijkt uit een onderzoek in 2005. De aanpak van langdurig verzuim heeft vijfentwintig korpsen een gemiddelde daling opgeleverd van ruim 28 procent. Bovendien zijn er nu ruim negen procent minder politiemedewerkers met een WIA-uitkering.

RI&E
Voor de verzuimaanpak gebruiken bijna alle korpsen de RI&E Politie waarmee de risico's in relatie tot het politiewerk worden gemeten. Na de RI&E-meting kunnen gerichte verbetermaatregelen worden genomen. Medewerkers lopen hierdoor minder risico in de uitvoering van hun werk.

Ook zijn er opleidingen gevolgd voor een groter bewustzijn over de invloed van verzuim op de inzetbaarheid van politiemedewerkers. Tot slot is een pakket aan instrumenten ontwikkeld om langdurig verzuim aan te pakken.

CAO
Het thema heeft een prominente plek gekregen in de CAO sector Politie, waardoor veel van de producten en instrumenten zijn verankerd in de politieorganisatie.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?