In 2016 stonden 1,9 miljoen Nederlandse vacatures online, 387.000 meer dan het voorgaande jaar. Daarmee vertoonde de vacaturemarkt een sterke groei van 26,5%. Vooral de provincie Noord-Brabant profiteert: daar zetelen ook twee werkgevers met de meeste fulltime vacatures.
Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de Big Data tool voor vacatures van Textkernel, dat vandaag het rapport De Nederlandse online vacaturemarkt in 2016 presenteert.
Bijna 10 miljoen vacatureplaatsingen online uitgezocht
Jobfeed heeft in 2016 ruim 9,8 miljoen vacature-plaatsingen op internet ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Het gaat hier om een bruto-cijfer. Voor het uiteindelijke rapport zijn vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelancers en franchises weggelaten.
Na ontdubbeling bleven bijna 1,9 miljoen unieke vacatures over in 2016, waarop de analyses zijn gebaseerd.
Stijging online vacatures sinds 2013
De afgelopen jaren, is het aantal vacatures steeds verder is gestegen. In 2013 en 2014 ligt het aantal vacatures nog dicht bij elkaar, maar in 2015 is de eerste grote stijging te zien, die ook in 2016 doorzet. De afstand tussen de jaren wordt nu steeds groter.
In de zomermaand augustus en aan het eind van het jaar, is er altijd een dip in het aantal vacatures. In 2016 werden de meeste vacatures geplaatst in november.
Noord-Brabant doet het goed
In Zuid-Holland zijn (met bijna 20 procent) de meeste vacatures te vinden. Wel daalde het vacaturemarktaandeel daar het meest, met -0,9%. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant vertegenwoordigen samen meer dan de helft van het marktaandeel in vacatures, namelijk ruim 56%. In absolute aantallen is het aantal online vacatures in alle provincies gestegen.
Noord-Brabant is met +0,7% marktaandeel de grootste stijger. De tweede grootste stijger is Gelderland met +0,4%. In Noord Brabant zijn ook bedrijven en bedrijfsonderdelen gevestigd met de meeste fulltime vacatures, namelijk microchip-machinemaker ASML (op plaats 1) en elektronicaconcern Philips (op plek 4). ING staat dit jaar op plaats 2, Deloitte op 3 en Rabobank op plaats 5.
Beroepen met de meeste vacatures
De top 10 beroepsklassen met de meeste vacatures, wordt aangevoerd door ICT. Wel is hier een daling te zien van -1,4% marktaandeel ten opzichte van vorig jaar. In absolute aantallen stijgt het aantal vacatures in de ICT nog steeds, maar omdat het aantal vacatures in andere beroepen harder stijgt, verliest ICT marktaandeel.
Bron: Jobfeed
Grootste stijger is de bouw en delfstoffenwinning met +0,8%. Opvallend is dat de helft van de top 10 een (lichte) daling in marktaandeel vertoont. Dit komt doordat het aantal vacatures buiten de top 10 het absolute aantal vacatures harder groeit dan het absolute aantal vacatures binnen de top 10.
Lager opgeleiden profiteren nu ook mee
De afgelopen jaren stijgt het aandeel vacatures voor lager opgeleiden. In 2014 waren de aandelen voor hoger en lager opgeleiden nog ongeveer gelijk, maar de afgelopen twee jaar stijgt het aandeel vacatures voor hoger opgeleiden minder hard, dan het absolute aantal vacatures voor lager opgeleiden. In 2016 was het marktaandeel vacatures voor hoger opgeleiden daardoor 45,2%, tegen 54,8% marktaandeel vacatures voor lager opgeleiden.
Dat wordt ook duidelijk uit de top 5 van meeste gevraagde beroepen. Want net als in 2015, is medewerker klantenservice ook in 2016 het meest gevraagde beroep (36.012 vacatures). Reparatie- en onderhoudsmonteur stijgt van de derde naar de tweede plek. Op plek 3 staan vacatures voor verzorgende en op plaats 4 en 5 respectievelijk productiemedewerker en accountmanager.
Veel werk in de handel
In absolute aantallen, is het aantal online vacatures in alle sectoren gestegen. In de handel zijn de meeste vacatures: met 20,2% staat deze sector op nummer 1. Wel is het aandeel vacatures in deze sector iets afgenomen.
De grootste stijger is de sector gezondheidszorg en welzijn (plaats 2), met een marktaandeel van 17,0% (+2,9% t.o.v. 2015). Op de derde plaats staat onderwijs en onderzoek met een marktaandeel van 9,0% (+0,9%). De top 3 blijft daarmee ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar.