Als voldoende Nederlanders een prik laten zetten, kan Nederland weer normaal functioneren. Het is daarom voor werkgevers aantrekkelijk als hun personeel gevaccineerd wordt. Maar verplichten mag niet, net zomin als bijhouden welke werknemers een prik hebben gehad en welk niet. Het is frustrerend, maar als werkgever mag je niet zoveel. Wel kun je vanuit HR proberen, het zo aantrekkelijk mogelijk maken om een prik te laten zetten.
Als werkgever heeft u de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Maar die plicht gaat niet zover dat u werknemers kunt verplichten om een prik tegen het coronavirus te laten zetten. Werkgeversorganisatie AWVN heeft op een rijtje gezet wat werkgevers wel en niet kunnen. Daarbij is ook een rol weggelegd voor HR om het vaccineren zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Vaccinatie verplichten mag niet
In Nederland is de onaantastbaarheid van het lichaam een grondrecht. Al zijn er dringende redenen voor vaccinatie, u kunt werknemers niet verplichten om een prik te laten zetten. Ook niet met het argument dat de werknemer anders gevaar lopen, zoals in de zorg. Vaccinatie is een vrije keuze, die niet kan worden beperkt.
De volgorde van vaccineren wordt door de overheid vastgesteld. Werkgevers kunnen er daarom ook niet voor zorgen dat hun werknemers bij voorrang worden gevaccineerd.
Vaccinatie vastleggen mag niet
Volgens de privacywet AVG mag u geen (bijzondere) persoonsgegevens verwerken als daar geen goede grond voor is. Duidelijk is dat u als werkgever geen gezondheidsgegevens mag verwerken. U mag hen daarom niet vragen of zij zich willen laten vaccineren, of dat zij dat hebben gedaan. Als u het toch vraagt, dan is de werknemer niet verplicht om daarop te antwoorden.
Als de werknemer spontaan vertelt dat hij/zij al een prik heeft gehad, mag u dat ook niet vastleggen, ook niet als de werknemer toestemt. Want gezien de afhankelijkheidsrelatie, kan de toestemming van de werknemer mogelijk niet uit vrije wil zijn gegeven.
Arbeidsvoorwaardelijke consequenties kunnen niet
Het kan zijn dat een ongevaccineerde werknemer gevaar oplevert voor de gezondheid van collega’s en anderen. U wilt dan misschien de werknemer afzonderen, of overplaatsen (of wellicht ontslaan als dat niet mogelijk is). Dat kan zeer waarschijnlijk alleen als daar een wettelijke grondslag voor is.
Volgens AWVN kan voor de meeste beroepen niet worden gezegd dat vaccinatie noodzakelijk is om het beroep veilig te kunnen uitoefenen. Bovendien zullen de meeste mensen aan het eind van het jaar waarschijnlijk gevaccineerd zijn. En hoewel het de verwachting is dat mensen dan minder (of niet meer) besmettelijk zijn, blijven persoonlijke beschermingsmiddelen voor alle medewerkers waarschijnlijk toch noodzakelijk.
Wat kan HR wél doen om vaccineren te bevorderen? |
|
|
|
|
|
|