Het kabinet wil dat het voor AOW-gerechtigden gemakkelijker wordt om door te werken. Werkgevers zijn blij dat zij over deze goedkope en gemotiveerde medewerkers kunnen beschikken, maar de vakbonden waarschuwen dat deze matregel ‘desastreus gaat uitpakken voor werkend Nederland’.
AOW’ers zijn nu vaak aangewezen op werk via een uitzendbureau of als zzp’er. Maar als zij gemakkelijker door kunnen werken, kan de samenleving langer profiteren van hun ervaring en kennis, stelt het kabinet. Daarom neemt het kabinet de volgende maatregelen die per 1 januari 2016 moeten ingaan:
CNV waarschuwt de Tweede Kamer
Oneerlijke concurrentie, waardoor verdringing ontstaat, vinden vakbonden CNV en FNV van de voorstellen. Want doordat AOW’ers bij ziekte maar zes weken loon doorbetaald krijgen, zijn deze werknemers veel goedkoper dan nog niet gepensioneerden. Dit werkt verdringing in de hand. CNV-voorzitter Maurice Limmen roept de Tweede Kamer dan ook op om dit wetsvoorstel ‘ingrijpend te veranderen'.
Het CNV vreest dat de voorstellen vooral slecht uitwerken voor werkloze 50-plussers. Een werkgever neemt straks liever iemand aan die de AOW-leeftijd al heeft bereikt, want die is goedkoper. ‘De focus van het kabinet zou eerst moeten liggen op het terugdringen van de werkloosheid en met name die onder oudere werknemers', vindt Limmen.
FNV: verkeerde maatregel op verkeerd moment
Het kabinetsplan om AOW’ers langer aan het werk te houden is 'desastreus voor werkend Nederland', vindt vakbond FNV. ‘Op deze manier worden 65-plussers goedkoper dan jongere werkenden die nu zo hard een baan nodig hebben. Het kabinet moet juist inzetten op het aan het werk helpen van mensen onder de pensioengerechtigde leeftijd’.
FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Dit is een verkeerde maatregel op een totaal verkeerd moment en een dolk in de rug van hardwerkend Nederland. Er zitten nog steeds ruim 600 duizend mensen werkloos thuis, daar moet eerst een oplossing voor komen'.
Werkgevers zijn wel tevreden
Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn ‘op hoofdlijnen overwegend tevreden met het voorstel over doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd’. De werkgevers zijn vooral tevreden dat het kabinet voorstelt om de loondoorbetaling bij ziekte voor deze groep te beperken tot maximaal zes weken. Volgens de werkgeversorganisaties is deze aanpak logisch omdat AOW-gerechtigde werknemers geen sollicitatieplicht meer hebben en al wel AOW-uitkering en pensioen ontvangen. Zij zijn daarmee al verzekerd van inkomen, anders dan niet-AOW-gerechtigde werknemers die ziek worden.
Verder geldt voor AOW’ers vanaf 1 juli 2015 de verruimde ketenbepaling, waarbij werkgevers maximaal zes tijdelijke contracten in vier jaar mogen aanbieden. Deze verruimde ketenbepaling moet nog wel bij cao geregeld worden. MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen dat ze de vakbonden hierin niet meekrijgen en pleiten er daarom voor dit standaard bij wet voor alle AOW-gerechtigden te regelen. Niet-cao gebonden werkgevers kunnen dan bovendien ook van deze verruiming gebruik maken.