Vakbonden zien niets in versoberen pensioenen
Wel discussie over robuuster pensioenstelsel.
Er moet een einde komen aan premiestijgingen en bijstortingen door werkgevers in hun pensioenfondsen, vindt werkgeverscentrale VNO-NCW. Vakcentrales CNV en FNV begrijpen de noodkreet van de werkgevers wel, maar willen geen beleid voeren voor de korte termijn met de pensioenen van werknemers.
De pensioenkosten voor werkgevers komen ongeveer 6 miljard euro hoger uit. De werkgevers willen de pensioenen verder versoberen, want wat ze aan pensioenpremies uitgeven kunnen ze niet investeren in het bedrijf. Daardoor komt het economisch herstel in gevaar, zo waarschuwt VNO-NCW.
Naar meer vertrouwen
Vakbond CNV wijst erop dat pensioenen lange termijnverplichtingen zijn, die bij extreme schokken niet met extreme maatregelen te lijf moeten worden gegaan. Versobering van pensioen zorgt ervoor dat mensen de hand op de knip houden en dat schaadt de economie pas echt, stelt de vakbond.
CNV vice-voorzitter Bert van Boggelen: ‘Het CNV wil meer rust in het pensioensysteem. We moeten naar een systeem waarbij steeds de ergste economische schokken gedempt worden. Het gaat er om dat steeds aan lange termijnverplichtingen wordt voldaan en dat er vertrouwen blijft in het pensioensysteem.’
Gedeeld pensioenleed
FNV-beleidsmedewerker Jeroen Visser noemt de kritiek van VNO-NCW ‘een beetje mosterd na de maaltijd, omdat de pensioenfondsen al een herstelplan hebben ingediend bij de Nederlandsche Bank. De werkgevers zitten in de besturen van de pensioenfondsen, dus blijkbaar hechten ook veel werkgevers aan het belang om de pensioenen in de toekomst te kunnen uitbetalen’, constateert Visser.
Bovendien staan de werkgevers volgens Visser niet alleen in hun pensioenleed, want ook de werknemers en de gepensioneerden moeten inleveren. Werknemers betalen ook een hogere premie. En veel pensioenfondsen laten indexatie achterwege. Hierdoor blijven de pensioenuitkeringen achter bij een waardevast pensioen, wat de koopkracht van gepensioneerden aantast.
Bovendien worden hierdoor minder pensioenvoorzieningen opgebouwd door werknemers, wat ook een vermogensverlies betekent.
Stelsel robuuster maken
Een robuust stelsel kan de grootste schommelingen voorkomen. De FNV wil daarom dit najaar met de werkgevers graag een discussie voeren over de bestaande risico’s in het pensioenstelsel. Inzet moet zijn, het huidige stelsel robuuster te maken.