Verzuimcijfers dalen, maar actief verzuimbeleid blijft noodzaak voor werkgevers

Sinds 2016 stijgt het ziekteverzuim van werknemers, maar nu lijkt het tij te keren. Want in de meeste bedrijfstakken is het ziekteverzuim momenteel lager dan in 2022. Goed nieuws voor werkgevers, maar achterover leunen is geen optie, waarschuwt MKB-Nederland. Want, ondanks de daling, is het verzuim nog hoog en de arbeidsmarkt blijft krap. Daarom moeten werkgevers blijven investeren in hun verzuimbeleid.

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland benadrukt het belang van preventie en effectief verzuimbeleid in het midden- en kleinbedrijf, gezien het aanhoudend hoge ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt.

Een zieke werknemer kost veel geld, niet alleen omdat de werkgever opdraait voor de loonkosten. MKB-Nederland informeert werkgevers met het project 'Loondoorbetaling bij Ziekte' over preventie en re-integratie.

Hoog verzuim blijft zorgwekkend
Het CBS rapporteert een lichte daling van het ziekteverzuim naar 4,8 procent in het derde kwartaal van 2023, wat overigens nog steeds als hoog beschouwd wordt.

Paul Lammerts, adviseur bij het project 'Loondoorbetaling bij Ziekte' van MKB-Nederland/VNO-NCW en het ministerie van SZW, stelt: "Ondanks de positieve trend, blijft het hoge percentage zorgwekkend. De hoge werkdruk door personeelstekorten kan leiden tot meer uitval. Daarom is de focus op preventie en re-integratie cruciaal."

Ga het gesprek aan met medewerkers
Een specifieke zorg daarbij is de toename van langdurige uitval, vooral onder jongeren. Volgens Lammerts worstelen steeds meer jonge werknemers met psychische klachten, wat zichtbaar wordt op de werkvloer. TNO's onderzoek uit 2022 toont aan dat één op de vier medewerkers tussen 18 en 34 jaar kampt met burn-outklachten.

Lammerts benadrukt het belang voor werkgevers om het gesprek met medewerkers aan te gaan over werkdruk en welzijn, bijvoorbeeld in een preventief ziekteverzuimgesprek. Dit kan ook via een vertrouwenspersoon of bedrijfsarts, zelfs voordat er sprake is van een ziekmelding. Het creëren van een open sfeer waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te delen, is essentieel.

Verzuim-ontzorgverzekering
Eind 2018 hebben MKB-Nederland, het ministerie van SZW en het Verbond van Verzekeraars een pakket maatregelen vastgesteld om de risico's van loondoorbetaling bij ziekte te beperken. Hieruit is de MKB verzuim-ontzorgverzekering (MKB VOV) ontstaan, die financiële risico's opvangt en re-integratieverplichtingen van ondernemers overneemt.

De verzekering is Poortwachterproof, wat betekent dat ondernemers die de adviezen van professionals opvolgen, niet meer te maken krijgen met onverwachte loonsancties. Daarom is het verstandig om een weloverwogen beslissing te nemen over zo'n verzekering, gezien de potentieel grote gevolgen van langdurige ziekte.

DOE HET ZELF: Leidraad voor het ziekteverzuimgesprek


Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?