Waarom de baas wil meekijken in de slaapkamer

Voor werkgevers is de slaapkamer van de medewerkers taboe. Toch wil een groeiend aantal bedrijven meekijken wat daar gebeurt. Dat sporten en goed eten belangrijk zijn voor de gezondheid, weten we inmiddels wel. In wetenschappelijk onderzoek komt steeds nadrukkelijker naar voren dat een goede nachtrust minstens zo belangrijk is.

Voor werkgevers is de slaapkamer van de medewerkers taboe. Toch wil een groeiend aantal bedrijven meekijken wat daar gebeurt.
Dat sporten en goed eten belangrijk zijn voor de gezondheid, weten we inmiddels wel. In wetenschappelijk onderzoek komt steeds nadrukkelijker naar voren dat een goede nachtrust minstens zo belangrijk is.

De bewijzen stapelen zich op. Wie onvoldoende slaapt, loopt een groter risico op obesitas, diabetes, hartkwalen en stress. Door gebrek aan slaap worden we minder alert, kunnen we ons minder goed concentreren en kost het meer moeite om informatie te verwerken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Vervaagde grens tussen werk en vrije tijd
De moderne techniek heeft de grens tussen werk en vrije tijd doen vervagen. ’s Avonds even de mail checken om te kijken of er iets speelt op het werk, is voor veel werknemers een tweede natuur geworden.
Niet alleen bij Amazon verwacht de werkgever – al dan niet expliciet uitgesproken – dat werkgevers ook ’s avonds en tijdens het weekend reageren op vragen van klanten, collega’s en managers die via mail of Whatsapp binnenkomen.

Deze 24/7 bereikbaarheid heeft de nachtrust geen goed gedaan. Volgens Amerikaans onderzoek zijn we de afgelopen jaren steeds minder gaan slapen: van 8,5 naar 7 uur. En slaapgebrek leidt ertoe dat gemiddeld per (Amerikaanse) werknemer ruim 11 werkdagen per jaar verloren gaan.

Sleep Well Be Well
Maar langzamerhand komt er een tegenbeweging op gang. Dat gebrek aan slaap niet stoer is maar tot productiviteitsverlies kan leiden, heeft sommige Amerikaanse bedrijven wakker geschud.
In navolging van campagnes als Sleep Well Be Well, worden werkgevers steeds actiever om medewerkers op tijd naar bed te krijgen.
In opdracht van de werkgever checken gespecialiseerde bedrijven via online vragenlijsten of werknemers wel voldoende rust pakken. Mensen die onvoldoende of slecht slapen kunnen een beroep doen op therapieën en slaapcoaches.

Fitness-trackers
Fittness-trackers meten niet alleen beweging, maar ook slaapMet de huidige technologie kunnen werkgevers eigenlijk al in de slaapkamers kijken.
Via apps op smartphones, fitness-trackers en smart watches kan gemeten worden hoe laat en hoe lang medewerkers slapen. Om gezond leven te stimuleren, stellen sommige werkgevers fitness-trackers ter beschikking.

Veel medewerkers blijken er geen moeite mee te hebben om met collega's en managers te delen hoeveel ze bewegen. Ze maken er onderling zelfs een wedstrijd van. Maar het slaapgedrag houden ze liever voor zichzelf.
"Ik deel alles, behalve mijn slaapdata", aldus een Nederlandse werknemer die van zijn werkgever een Fitbit-armband kreeg. "Ik meet het wel, omdat ik het zelf interessant vind om te zien hoe mijn slaapritme mijn productiviteit beïnvloedt, maar houd het voor mezelf. Stel dat ik een nachtje doorhaal en de dag erna een afspraak heb, dan zou ik daarop aangekeken kunnen worden."

Taboe in slaapkamer
Of het taboe op de werkgever in de slaapkamer overeind blijft, is de vraag.

Werken wordt steeds meer als een topsport gezien die hoge eisen stelt aan werknemers. Om optimaal presteren mogelijk te maken, bieden werkgevers steeds vaker professionale begeleiding en coaching. Deze blijft niet beperkt tot de werkvloer, maar kan zelfs tot de slaapkamer komen. Zullen bedrijven accepteren dat medewerkers deze begeleiding afslaan als hun prestaties achterblijven?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?