Voor weinig kandidaten is het ontbreken van een vaste werkplek een reden om af te haken in de sollicitatieprocedure. Dat is tenminste het beeld dat naar voren komt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.
Voor weinig kandidaten is het ontbreken van een vaste werkplek een reden om af te haken in de sollicitatieprocedure. Dat is tenminste het beeld dat naar voren komt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.
Nu er minder banen te vergeven zijn, willen werkgevers weleens vergeten dat kandidaten tijdens de sollicitatieprocedure kunnen afhaken.
21 afhaakfactoren
In het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek is de Nederlandse beroepsbevolking gevraagd "wat de belangrijkste redenen zijn om niet te kiezen voor een werkgever?" Bijna 27.000 mensen hebben uit een lijst van 21 afhaakfactoren er maximaal vijf mogen kiezen.
Gevoel dominant
Naar eigen zeggen is het het ontbreken van een goed gevoel bij de werksfeer de belangrijkste reden voor kandidaten om zich terug te trekken uit een sollicitatieprocedure; op de voet gevolgd door lange reistijd (46%), salaris (45%), vervelende baas (37%) en het ontbreken van een goede eerste indruk (32%).
"Het gevoel speelt daarmee een dominante rol bij het kiezen van een (nieuwe) werkgever", aldus het persbericht over het onderzoek.
Top 10 afhakers tijdens de sollicitatieprocedure
Uit het onderzoek komt een top 10 van afhaakfactoren naar voren.
1. Geen goed gevoel bij de werksfeer (46%)
2. Lange reistijd (46%)
3. Minder dan marktconform salaris (45%)
4. Vervelende baas/leidinggevende (37%)
5. Geen goede eerste indruk (32%)
6. Negatieve verhalen uit mijn netwerk (24%)
7. Amerikaans beleid, iedereen eruit als het slecht gaat (24%)
8. Geen goede naam/goed imago in de markt (22%)
9. Geen parttime mogelijkheden (19%)
10. Recruiter/bedrijf houdt zich niet aan zijn afspraken (17%).
Flexibele werkplekken
Opvallend is hoe weinig kandidaten flexibele werkplekken/het ontbreken van vaste werkplekken noemen als een reden om zich terug te trekken uit een sollicitatie-procedure: slechts 5%.
Over het waarom van dit relatief lage percentage is het gissen. Vinden het mensen een vaste werkplek niet zo belangrijk? Of zijn ze nog weinig geconfronteerd met werkgevers die kiezen voor flexibele werkplekken?
Mogelijk wordt Het Nieuwe Werken nog onderschat als onderscheidende factor van een werkgever. Het ontbreken van vaste werkplekken is daarvan slechts één van de kenmerken. Een andere stijl van leidinggeven en een meer zelfstandige, resultaatgerichte manier van werken van de werknemer zijn minstens zo belangrijk. Ik vermoed dat werkgevers (en kandidaten) nog moeten ervaren dat niet iedere werknemer gelukkig wordt van Het Nieuwe Werken.