Werk uitbesteden aan freelancers heeft ook nadelen

De andere kant van flexibiliteit en kostenbeheersing.

Journalisten en tekstschrijvers zijn van oudsher altijd al ‘vrije jongens’ (en meisjes) geweest. Een groot deel is weliswaar in dienst van een uitgeverij, maar velen werken daarnaast ook wel voor andere opdrachtgevers, of zijn fulltime freelancer. Uitgevers zijn voor een groot deel afhankelijk van het werk van deze freelancers. Dat levert hen een hoop flexibiliteit op, en de mogelijkheid om de personeelskosten goed te plannen. Maar er zijn ook nadelen.

Uit onderzoek van freelancer-intermediair Arts Mediaproducties blijkt dat Nederlandse uitgeverijen gemiddeld bijna een derde van hun redactiewerk aan tekstschrijvers en eindredacteuren uitbesteden. Vooral grotere uitgeverijen maken gebruik van freelancers.

Minpunten freelancers
Naast de voordelen van freelancers, bleken er ook de nodige nadelen aan te kleven. Als grootste nadeel noemde 21% dat freelancers de kwaliteit niet waarmaken. Andere ergernissen zijn het niet halen van deadlines (19%), slechte prijsafspraken (9%) en de slechte bereikbaarheid en communicatie (7%).

Proces en organisatie
Twaalf procent van alle ondervraagden noemde nog andere knelpunten, zoals het proces dat men niet zelf onder controle heeft, dat freelancers niet bekend zijn met de materie, dat hun taalgebruik matig is, ze niet betrokken zijn bij de organisatie en dat men niet op ze kan rekenen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?