Nederlanders zien de Verenigde Staten steeds minder als aantrekkelijke werkbestemming. Voor het eerst is Amerika zelfs uit de top drie van populairste landen gevallen voor Nederlanders die tijdelijk in het buitenland willen werken. De belangstelling is in vier jaar tijd gehalveerd: van bijna 40% naar slechts 19%. 'Het beleid van president Trump lijkt te werken, maar misschien niet helemaal zoals hij gehoopt had: mensen willen steeds minder graag naar Amerika om er te wonen en te werken.'
Wereldwijd zijn de VS nog wel steeds de nummer-1-bestemming als favoriete werkland. Maar als deze trend doorzet, is het nog maar een kwestie van tijd is voordat dit verandert, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.
Nog steeds nummer 1, maar voor hoelang nog?
Jarenlang waren de Verenigde Staten een vaste waarde in de top twee favoriete werkbestemmingen voor Nederlanders, vaak samen met Spanje. Inmiddels kiest minder dan één op de vijf respondenten nog voor Amerika.
Volgens onderzoeksdirecteur Geert-Jan Waasdorp speelt het beleid van voormalig president Trump hierin een rol. Het beleid van de president lijkt effectief, maar niet op de manier waarop de VS gehoopt had. Steeds minder mensen willen er wonen en werken. Waasdorp benadrukt echter dat wereldwijd de VS nog steeds nummer één staan, al ziet hij ook daar verschuivingen aankomen.
Europeanen willen nu in andere landen vleugels uitslaan
De dalende populariteit van de VS als werkbestemming is niet uniek voor Nederland. Ook in België en Duitsland neemt de interesse voor een carrière in Amerika af. Belgische werkenden verkiezen inmiddels Frankrijk, Spanje en Canada boven de VS. In Duitsland blijft Amerika nog tweede, maar ook daar is voor het eerst de belangstelling onder de 30% gezakt.
De afnemende interesse hangt samen met bredere ontwikkelingen. Ondanks een gunstige dollarkoers melden reisbureaus minder toeristen naar Amerika. Daarbij speelt ook een verscherpt reisadvies voor lhbti+’ers en een algemeen dalend vertrouwen in de VS als positieve internationale kracht een rol, volgens onderzoeksbureau Ipsos.
Amerikaanse onderzoekers nemen de wijk naar Europa
Opmerkelijk genoeg is tegelijkertijd een tegenovergestelde trend te zien: Amerikaanse wetenschappers zoeken hun toevlucht in Europa. De universiteit van Aix-Marseille ontving honderden aanvragen voor een programma dat financiering biedt aan Amerikaanse academici die getroffen zijn door recente Amerikaanse bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek.
Hoewel de VS wereldwijd nog steeds favoriet zijn als werkbestemming, tonen cijfers duidelijk aan dat het draagvlak snel afbrokkelt, vooral onder Europese kenniswerkers. “Aantrekkelijkheid als werkland is cruciaal in de internationale concurrentiestrijd om talent,” aldus Waasdorp. “En daarin zetten de Verenigde Staten momenteel een flinke stap terug.”